Pročitajte

Istina o bogatstvu predsednika Amerike: Deda Tramp se bavio nečasnim zanimanjem!

Aktuelni predsednik Amerike Donald Tramp, ima duboke korene u Nemačkoj. Njegov deda, Fridrih Tramp rođen je 1869. godine u malom nemačkom gradu Karlstad na jugozapadu zemlje koji i danas ima jedva preko 1.000 stanovnika

Zanimljivosti
11:10h Autor:
Fridrih Tramp, Foto: Wikipedia / Frederick_Trump

Prema rečima Gvende Bler, autora koji proučava narcisoidni poremećaj ličnosti Donalda Trampa u knjizi "Trampovi: Tri generacije graditelja i predsednički kandidat", Fred Tramp bio je naopaka osoba sklona piću. Ključ za razumevanje ličnosti njegovog potomka krije se u liku i delu njegovog dede Fridriha koji je amerikanizovao svoje ime u Fred i "trbuhom za kruhom" prešao okean.

 

Fridrih Tramp je u 16. godini emigrirao u Sjedinjene Države kod svoje sestre koja je živela u Njujorku. Odmah je pronašao posao u nemačkoj berbernici i počeo da radi kao šegrt.

 

Priča o venčanici Džeki Kenedi: Tajna koju 900 svatova nije moglo ni da nasluti! (FOTO)

foto: Wikipedia / Frederick_Trump

Fridrih je narednih šest godina jedva sastavljao kraj sa krajem živeći u malom neuglednom stanu. Kada se Amerikom proširila zlatna groznica, Fridrih je odlučio da napusti posao u berbernici i okuša svoju sreću zajedno sa milionima drugih.

 

Međutim, za razliku od drugih, Tramp je imao ideju koja će ga odvesti do uspeha... On je shvatio da ključ uspeha nije u pronalaženju i kopanju zlata, već u otvaranju hotela i restorana za sve veći broj ljudi koji idu ka Aljasci u potrazi za srećom.

 

Vladar sa najviše potomaka u Evropi: Knez Miloš imao 16 dece, svi su doživeli tragičnu sudbinu!

 

Bogatstvo stečeno na mrtvim konjima

 

Ipak, za tako nešto bio mu je potreban novac pa su Tramp i njegov prijatelj Ernest Levin započeli su posao iz šatora na čuvenoj ruti koja se zvala "Staza mrtvog konja".

 

Ova opasna deonica, takođe poznata i kao "Beli prolaz", bila je teško prohodna. Posebno se isticala po velikom nagibu i delovima sa živim blatom. Konji, već umorni od dugog puta ovde bi završavali padajući sa litice, lipsavajući od umora ili davljenjem u blatu. Ostalo je zabeleženo da je samo na ovom mestu izgubljeno oko 3.000 konja.

 

U tom trenutku zablistao je preduzetnički duh Fridriha Trampa koji je meso mrtvih konja prodavao iz jednog improvizovanog šatora zajedno sa svojim poslovnim partnerom Levinom. Partneri su iskoristili ovu priliku da prodaju meso do kog su dolazili besplatno, a njihov uspeh omogućio im je da se presele u dvospratnu zgradu u Benetu, gradu u Kanadi.

 

Svoj novi hotel sa restoranom nazvali su "Arktik". Reklamirali su ga kao "najnoviji, najčistiji i najbolje opremljen hotel severno od Vankuvera".

 

Trampov predak bio je makro?

 

I tako je, sa nepune 22 godine, predak Donalda Trampa postao vlasnik čitavog hotela.

 

Kraljica mode: Inspirativni citati Dajane Vrilend, žene koja je pomerala granice (FOTO)

foto: Wikipedia / Frederick_Trump

Hotel "Arktik" bio je otvoren dvadeset i četiri sata dnevno, nudio je delikatese od kraba, koza, zečeva, veverica i lososa. Sveže voće je takođe bilo na meniju, a maline, jagode, borovnice i brusnice bile su omiljene među iznemoglim putnicima.

 

Ipak, pored dobre hrane i pića, "Arktik" se pročuo i po prostituciji. Porodica Tramp se danas ograđuje od te vrste delatnosti hotela "Arktik", ali istoričari imaju drugačije mišljenje.

 

Tramp i još 30 investitora uložili su 1898. godine novac u brod koji je jedan novinar u Severnoj Dakoti opisao kao "jedan od najkompletnije opremljenih brodova koji je ikada isplovio iz Sijetla". Brod "Elsi" bio je jedrilica od pedeset šest tona, koštao je 3.500 dolara i imao za cilj da dobro opremljenu ekspediciju odvede do novih teritorija na kojima bi tražili zlato. Same pripreme za put koštale su oko 15.000 dolara i trajale 3 godine.

 

Salome, žena koja je zaludela najbriljantnije umove sveta: Niče je molio da se uda za njega!

 

"Elsi" je sa posadom krenula iz Sijetla 1898. godine. Plan ekspedicije bio je traženje zlata u Kocebu, gradu na severozapadu Aljaske. Nažalost, brod se nasukao na ostrvo Čirikov u Aljaskom zalivu, a glavni krivac bio je nedovoljno iskusan kapetan.

 

"Elsi" se "zaglavio" na oko tri stotine metara od obale u plitkoj vodi sa pregršt podvodnih stena. Posada je postavila šatore i mogla je da živi od zaliha sa broda oko mesec dana pre nego što su, srećom, svi spaseni na čelu sa Trampom.

 

Domovina ga nije želela

 

Četiri godine nakon debakla sa brodom "Elsi", Tramp je prodao svoju polovinu hotela "Arktik" svom partneru Levinu i vratio se u Nemačku sa stečenim bogatstvom. Oženio se svojom drugaricom iz detinjstva - Elizabetom Hrist i sa njom osnovao porodicu.

 

Trampova majka bila je veliki protivnik ovog braka, smatrajući Elizabetu građankom niže klase. Nije uspela da spreči Fridriha u njegovom naumu, ali mladog bogataša su uskoro snašli drugi, ozbiljniji problemi.

 

Naime, nemačke vlasti su pretile da će ga, zbog utaje poreza, zajedno sa mladom suprugom isterati iz zemlje, a takođe je obavešten i da mu njegovo nemačko državljanstvo više ne važi jer je napustio zemlju i tako izbegao da služi vojsku.

 

U takvoj situaciji, bračni par Tramp odlučuje da se otisne put Amerike. Dolaze u Njujork 1905. a Elizabet iste godine na svet donosi Donaldovog oca - Freda juniora, a nakon dve godine i drugog sina Džona.

 

Glava porodice Fred Tramp umire 1918. godine od španske groznice u svojoj 49. godini. Sahranjen je u Kvinsu na luteranskom groblju. Njegovo bogatstvo tada je iznosilo 32.000 dolara što je, prevedeno u današnji novac, oko pola miliona dolara.

 

Težak put od najvoljenije srpske kraljice do seljanke: Sve je imala i sve izgubila! (FOTO)

foto: Wikipedia / Frederick_Trump

Elizabet Tramp i njen petnaestogodišnji sin Fred junior započinju biznis sa nekretninama, postavljajući temelje za Imperiju koju sada kontroliše njen unuk, predsednik Amerike, Donald Tramp.​​​​​​​

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs