Za njom je ludeo i Sigmund Frojd

Salome, žena koja je zaludela najbriljantnije umove sveta: Niče je molio da se uda za njega!

Niče je tokom depresije izazvane njenim odbijanjem napisao jedan od najpoznatijih svojih dela - Tako je govorio Zaratustra
Lifestyle
16:40h Autor:
Salome, žena koja je zaludela najbriljantnije umove sveta: Niče je molio da se uda za njega!
Foto: Profimedia

Odakle dolazi umetnička i intelektualna inspiracija? Da li je ona zaista nešto božanstveno? Zapravo, Pablo Pikaso je mislio da inspiracija postoji, ali da mora da vas zatekne u radu.

Sa ovim jednostavnim objašnjenjem, otac kubizma je objasnio osnove svog rada – velike ideje i sjajna dela su plod pucanja inspiracije. Štaviše, istorija je dokazala da su muze u stvarnom životu uvek postojale.

Najružniji seks simbol na svetu: Put do njenog uspeha nije bio ni lep, ni lak!

Bez obzira odakle potiču, niko ne ostaje ravnodušan na predstave tih divnih bića u umetničkim delima. Sa vama zbog toga delimo priču o Lu Andreas - Salome.

Uloga mnogih muza koje su inspirisale slike, filmove, muziku ili, čak, poeziju često ostaje skrivena iza imena njenih tvoraca, ali to ne zanači da su one manje važne. U drevnoj Grčkoj, muze su opisivane kao božanstvena bića. Kao ćerke Apolona, one su inspirisale poeziju, muziku i umetnost generalno. Međutim, ako to posmatramo modernim očima, subjekt ne sme biti sažet na puku lepotu. Koncept muze nas usmerava da idemo iznad površnog izgleda sve do prave lepote koja oslikava pravu prirodu inspiracije. U tom smislu temperament, ličnost i priroda Lu Andreas-Salome su bili glavni elementi koji su inspirisali i zarobili neke od najbrilijantnijih umova dvadesetog veka.

Ostavila muža zbog grčkog milionera: Mariji je pogrešan čovek uništio život! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Lu Andreas - Salome je rođena u Sankt Petersburgu 1861. Ona je bila pisac, mislilac i psihoanalitičar.

Henri Giljo je njen prvi mentor, učitelj teologije, filozofije, francuskog i nemačkog jezika. Iako je bio oženjen, zaljubio se u Salome, pa je čak i zaprosio. Ubrzo potom se preselila u Rim gde je bila redovna gošća u kulturnim događajima. Tako je upoznala i Pola Rea, sa kojima je imala duboke filozofske razgovore. Tako se on i zaljubio u nju, a on ju je i upoznao sa Ničeom.

Ova mlada žena je zapala za oko nihilističkom filozofu koji je istog trenutka bio očaran njenom zrelošću i inteligencijom. Njih troje su tako ušli u ljubavni trougao. Obojica su je kasnije zaprosili više puta, ali je ona uvek imala isti odgovor: Očarava me vaš talenat, ali ne mogu da vam uzvratim osećanja.

Niče je tokom depresije izazvane njenim odbijanjem napisao jedan od najpoznatijih svojih dela - Tako je govorio Zaratustra.

Životna priča Jelisavete Karađorđević: Srbija je prezrela, preživela pravu golgotu!

Davne 1887, Lu Andreas-Salome se udala za Fridrih Karla, profesora istočnjačkih jezika, petnaest godina starijeg muškarca od sebe. Nikada nije odustala od svoje slobode i kretala se u širokim krugovima koji su joj dopuštali povremene veze sa drugim muškarcima.

Kasnije je upoznala Rajner Mariju Rilkea, koji je bio 14 godina mlađi od nje. Sa ovim mladim nemačkim pesnikom je delila osećanja i nade, a odigrala je i ključnu ulogu u obrazovanju njega kao pesnika. Vremenom je Rilke postajao sve posesivniji i posesivniji što je dovelo do njihovog razlaza.

Kada se Andreas-Salome zainteresovala u psihoanalizu, sa Polom Bjerom, tadašnjim partnerom, je otišla na kongres u Vajmaru. Tada se upoznala sa Frojdom i od tog momenta su njih dvoje započeli vezu zasnovanu na međusobnom divljenju i interesu za rad koji su stvarali.

Žena koja je inspirisala i očarala neke od najbrilijantnijih umova dvadesetog veka umrla je u januaru 1937. godine. Sa ovog sveta otišla je mirno, u snu.

Sudbina iranske kraljice Soraje: Muž je obasipao dijamantima, a onda je postao surov! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs