Zapamtite ovo

Kako da prepoznate odeću koja će se raspasti posle prvog pranja!

Kad sledeći put krenete u šoping, imajte na umu ovih 10 stvari

Zanimljivosti 13.09.2017. - 19:37h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Kada kupujemo nove stvari, uvek želimo da to budu komadi koji će biti kvalitetni i drže trajati.

 

Ipak, realnost je često drugačija - odeća se raspadne, razvuče, propadne već posle nekoliko nošenja, nekad čak i nakon prvog pranja.

 

Otkrivamo vam 10 saveta kako da prepoznate kakvog je tačno kvaliteta predmet koji kupujete - pratite ih i više nećete bacati novac na nekvalitetne stvari!

 

1. Kvalitet pamuka proverite gužvanjem

Uzmite ćošak odevnog premeta koji želite da kupite, zgužvajte i držite stisnuto u šaci nekoliko sekundi. Ako tkanina nakon puštanja izgleda kao izgužvan papir, znači da je tretirana nečim kako bi se oblik zadržao. Nakon prvog pranja, ovakve stvari se odmah deformišu.

 

2. Razvucite tkaninu kod šava

Lagano razvucite materijal kao da želite da razdvojite tkaninu na mestu gde je zašivena. Ako se pojave rupice, produžite dalje.

 

Svaka žena koja se ovako obuče, izgleda kao milion dolara: Pet Da, i jedno ogromno Ne!

foto: Shutterstock

 

3. Izbegavajte plastične rajsferšluse

Metalni rajsferšlus uvek je bolji izbor, jer se plastični brže deformiše i kvari. Da li ste znali da je odeća sa plastičnim rajsferšlusima uvek lošijeg kvaliteta u odnosu na garderobu koja ima metalni?

 

4. Pogledajte porub

Nikad ne kupujte odeću koja ima veoma mali porub. Kvalitetne suknje i pantalone imaju porub i do 4 cm, a bluze i košulje 2 cm. Sve ispod toga jednostavno ne može da bude kvalitetno urađeno.

 

5. Postojanost oblika

Obema rukama lagano razvucite tkaninu. Ako se ne vrati na staro, u pitanju je jeftin i izuzetno loš materijal.

 

6. Obavezno pogledajte etiketu

Prirodni materijali poput pamuka, svile i vune jaki su i mnogo trajniji od sintetike. Ali, na primer, odeća koja je napravljena od 100% pamuka, može da se skupi već posle prvog pranja. Zato je dobra ideja izabrati komad koji sadrži između 5 i najviše 30 odsto veštačkog materijala (viskoza, poliester, najlon...).

 

Formula odevanja za žene posle tridesete: Sve osim ovih 12 stvari je višak! (FOTO)

foto: Profimedia

 

7. Dužina rajferšlusa

Kada kupujete haljinu ili bluzu sa rajsferšlusom, na gornjem delu on treba da se završava gde i tkanina. AKo je kraći ili duži, odeća nije lepo napravljena.

 

8. Boja konca

Ako bilo gde na odevnom komadu primetite da je prošiven drugom bojom, produžite. Takav komad napravljen je u žurbi, i poenta je bila kvantitet, ne kvalitet.

 

9. Rupice za dugmad

Pri proizvodnji odeće niskog kvaliteta, ne obraća se pažnja na detalje. To se najbolje vidi na dugmićima i rupicama za iste. Ako su dugmad slabo prišivena, a rupice nisu porubljene, jasno vam je šta ste planirali da kupite.

 

10. Postojanost boje

Ako je na odevnom predmetu ili tašni boja negde tamnija, a negde svetlija, budite sigurni da će uskoro izbledeti posvuda.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...