Šta vi radite nedeljom?

Gde si, usamljena dušo, gde si, zabludelo srce? Pismo monaha do srži potreslo sve pravoslavce!

Kako hrišćani gaze jednu od najvažnijih zapovesti
Zanimljivosti
18:54h Autor:
Foto: Shutterstock

Nedelju starije generacije pamte kao dane za jutarnju liturgiju i odmor sa porodicom. Danas, nedelja je nešto sasvim drugačije.

 

Evo šta je jedan monah poručio svim hrišćanima koji ne poštuju nedelju onako kako bi prema crkvenom učenju trebalo:

 

"Hrišćanine, ne nosiš li veliko Hristovo ime? A kada ga nosiš treba i svoje vladanje podešavati prema tom uzvišenom imenu, jer je sveto ime Njegovo.

 

Zašto se zoveš hrišćanin? Hrišćanin si, ako primaš hristovu nauku, izvršavaš njegove zapovesti, svetkuješ nedelju - taj pravi hrišćanski praznik. Slušaj šta ti zapoveda Gospod: Šest dana radi i površi sve svojeposlove; dan je sedmi odmor Gospodu Bogu tvome.

 

U dan nedeljni Hristos je ustao iz mrtvih, taj je dan posvećen uspomeni na Hristovo Vaskrsenje. Međutim, kakva je žalosna stvarnost? Ti nedelju provodiš u radu, narušavajući svetost toga dana. Gaziš Božju zapovest, vređaš hrišćanstvo, vređaš uzvišeno Hristovo ime. Ako ne poštuješ nedelju, nisi ni hrišćanin!

 

Pomisli, čoveče, udubi se u smisao reči kojom nazivaš sedmi dan. Ne nazivaš li ga "nedeljom"? Šta znači taj naziv? Samo ime tog dana zabranjuje ti rad. Ono ti izričito zapoveda: Ne delaj, ne radi.

 

Kada smo ubili nedelju: Kako vratiti dan porodične sreće i duševnog mira?

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Svake nedelje u crkvi kroz sveštene pesme veliča se Hristovo vaskrsnuće. Evo ti jedne nedeljne pesme, pazi na njenu sadržinu: Voskresenije tvoje, Hriste Spase, angeli pojut na nebesjeh, i nas nazemlji spodobi, čistim srcem tebje slaviti.

 

Svake nedelje, kao hrišćanin dužan si da pohađaš svetu crkvu, da provodiš taj dan u molitvi, da slaviš Hristovo Vaskrsenje! Pazi šta ti zapoveda crkveno pravilo: U nedelje i praznike da ne rade, no da dolaze u crkvu, kao što i dolikuje hrišćanima. Ko radi u nedelju i praznik, da bude odlučen od crkve.

 

Veruješ u Spasitelja Isusa Hrista, veruješ u njegovo Vaskrsenje, a zašto da ne praznuješ dan, koji ti daje naziv hrišćanina? Govoriš da si hrišćanin, nosiš Hristovo ime, a ne poštuješ, ne praznuješ njegov dan - nedelju?

 

Ti radiš nedeljom, koji li dan posvećuješ Gospodu Bogu? Gde je onda tvoj hrišćanski praznik? Kada ti svetkuješ? Kada pohađaš crkvu?Ako ne smatraš nedelju za praznik, nikakve vere nisi, nisi ni hrišćanin.

 

Nisi dostojan da nosiš Hristovo ime. Sveštenik ti zapoveda da nedeljom dolaziš u crkvu. Zvono te poziva na molitvu, a tebe nigde u crkvi! Gde si, usamljena dušo? Gde si, ohladnelo srce? Gde si, zabludeli Hristov sledbeniče? Prazan je Božji dom - sveta crkva.

 

Bogorodica spasila celu porodicu od komšijskih mađija: Žena se kune da je sve bilo ovako!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Usamljeni likovi svetitelja žalosno posmatraju prazne crkvene zidine! Ti si taj što ne mariš za Božje delo - molitvu! Ti ne vršiš tvoju najvažniju dužnost prema Bogu - ne tražiš ga, ne poštuješ ga, ne voliš ga, ne moliš mu se, još ga i vređaš svojim radom u nedelju!

 

Pokaj se, hrišćanine, pohitaj na molitvu i posveti Gospodu nedelju! Zašto taj dan zoveš "nedelja" kada tog dana radiš? Svetkuj nedelju i ne delaj nedeljom! Budi pravi Hristonosac! Za šest dana površi sve tvoje poslove, a dan nedeljni posveti Gospodu. To ti zapoveda Gospod i njegova sveta crkva. Budi Božji sluga i verni sin njegove svete crkve.

 

Budi pravi hrišćanin ne samo po imenu, no i po delima! Neka tako bude."

 

(Autor teksta je jeromonah Jovan Kuhtin, objavljeno u časopisu "Crkva i život" 1929. godine)

 

Napomena: Većina sveštenika ne tumači ovo pismo kao upućeno ljudima koji nedeljom moraju da odlaze na posao, već na one koji nedeljom obavljaju poslove koji mogu da se odlože za neki drugi dan.

 

Strašno zgrešila na Petrovdan: Posle 10 godina, na isti praznik se desilo nezapamćeno čudo!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...