Uvek bilo i ostalo

Kada vidiš bubamaru, nađeš izgubljen novac: Narodna verovanja koja se obistinjuju!

Ako bubamara sleti na vas dok ste bolesni, znak je skorog ozdravljenja. Potkovica koja je obešena iznad vrata čuva dom i zemlju
Zanimljivosti
19:36h Autor:
Kada vidiš bubamaru, nađeš izgubljen novac: Narodna verovanja koja se obistinjuju!
Foto: Thinkstock

Imate li potkovicu ili zečju šapu kod kuće? Ako ste odgovorili potvrdno, onda verovatno nećete imati ništa protiv da saznate za šta sve ljudi širom sveta veruju da donosi sreću i šta ih štiti od nesreće. Ko zna, možda i vi nabavite cvrčka, krokodilski zub ili koji "čarobni" žir.

Insekti koji nose sreću

Cvrčak na ognjištu već je hiljadama godina znak sreće. U Kini i još nekim azijskim zemljama cvrčak je služio kao vrsta alarma – u slučaju provale prestao bi da proizvodi svoj karakterističan zvuk. Smatra se lošom srećom ubiti cvrčka. Indijanci su verovali da nosi sreću, a imitiranje cvrčanja smatralo se uvredljivim.

Bubamara se smatra nositeljem sreće i blagostanja. Veruje se da donosi oslobođenje od svakodnevnih problema. Bubamara takođe daruje strpljenje, a ako sleti na vas dok ste bolesni, znak je skorog ozdravljenja. Bubamara koja vam sleti na ruku, a zatim odleti znači da će sledeće nedelje biti lepo vreme.

Među ostalim insektima koji nose sreću su vilin konjic i skarabej. Vilin konjic nosi promenu, a označava snagu, hrabrost i mir, dok skarabej predstavlja zaštitu od zla, ponovnog rođenja i preobražaja.

Simboli sreće u prirodi

Žirevi, prema skandinavskoj mitologiji, štite od munja jer su plod hrasta – drveta posvećenog Toru, bogu groma i munje.

Duge se smatraju srećnim jer se na jednom kraju uvek nalazi ćup s blagom.

Jaje je moćan simbol plodnosti i ponovnog rođenja. Takođe služi za gledanje u budućnost, za prizivanje sunčanog vremena i kao zaštita od različitih zala.

Životinje koje nose sreću

Veruje se da delfini donose sreću jer su u davna vremena moreplovci znali da su blizu kopna kad su ih ugledali nakon što su dugo bili na otvorenom moru.

Pomalo neobična životinja za simbol sreće je svinja. Nemci imaju čak i uzrečicu “imati svinju” koja znači da je sreća blizu. Svinje označavaju bogatstvo, strpljenje i iskrenost.

Kornjače se smatraju simbolom sreće, a takođe su jedna od četiri svete životinje (zajedno sa zmajem, jednorogom i feniksom). Kornjače predstavljaju Zemlju i dugovečnost i smatra se da predstavljaju vezu između smrtnog sveta i nebesa.

Slonovi predstavljaju mudrost i odanost. Bog Ganeša u indijskoj mitologiji nositelj je sreće, a figurice slonova kraj vrata ili na policama donose sreću i dug život.

Među ostalim životinjama koje nose sreću su tigar i žaba.

Stavite ovo u dvorište i ne brinite: Donosi zdravlje i bogatstvo celoj porodici!

Delovi životinja koji nose sreću

Jedan od najpopularnijih simbola sreće je zečja šapa. Veruje se da, osim što donosi sreću, zadnja zečja noga pomaže začeću – verovanje koje je nastalo zahvaljujući tome što su seksualno aktivni većinu godine, a mladi se rađaju već nakon 30 dana u leglima od četiri do 12 zečića.

Zubi aligatora, prema afričkom verovanju, donose sreću kockarima.

Predmeti koji nose sreću

Hvatač snova deo je indijanske kulture i u legendama je prvu od pauka na poklon dobila starica Nokomis u znak zahvalnosti što nije dozvolila svom unuku da ga ubije. Oni štite svog vlasnika od noćnih mora.

Potkovica je opšte poznat simbol sreće. Zbog svoje povezanosti s konjima potkovica predstavlja snagu i pouzdanost. Kad su joj krajevi prema gore, potkovica je vezana uz mesec i prikuplja sreću, a ako su joj umjereni prema dole, onda predstavlja majčinu utrobu i obasipa vlasnika srećom. Grci su u potkovici videli polumesec koji je predstavljao plodnost. Potkovica koja je obešena iznad vrata čuva dom i zemlju. Prema jednoj legendi, Sveti Dunstan je u desetom veku ulovio đavola u potkovicu i otada nečastivi nikad više nije mogao da uđe u hrišćansku kuću koja ima potkovicu iznad vrata.

Kovanice su takođe među popularnim nositeljima sreće. Ako nađemo novčić, ceo dan ćemo imati sreće, ali samo ako ga uzmemo. U suprotnom će nas ceo dan pratiti nesreća. Najsrećniji novčići oni su koji su svijeni ili imaju rupu, pogotovo ako ih dobijemo kao sitno u kupovini. Sreća koju takvi posebni novčići nose još je pojačana ako ih držimo u levom džepu ili na ogrlici oko vrata. Novčići u tegli koju držimo u kuhinji takođe nose sreću. Ako sačuvamo novčić koji prvi dobijemo u danu i stavimo ga u prazan džep, privući će još novca.

Sa ovom biljkom nećete pogrešiti: Moćan lek u saksiji, obavezan u svakom domu! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ako dobijemo sitno u ponedeljak, imaćemo sreću cele nedelje, a kovanice koje na sebi imaju datum vlasnikovog rođendana nose im posebnu sreću. Kovanice koje su izrađene na prestupnu godinu takođe nose sreću.

Merdevine su čak i drevni Egipćani smatrali simbolom sreće, pa su ih stavljali i u svoje grobove da bi pomogli duši da se uspne u nebesa. Međutim, merdevine podjednako lako mogu značiti i nesreću kad su naslonjene na zid jer predstavljaju porodični trougao. Ko god prođe ispod njih predstavlja nekoga ko remeti sklad porodice. Ali, kao i s mnogim drugim simbolima nesreće, negativan učinak prolaska ispod medevina može se poništiti tako da se prekrste prsti na rukama i tri puta pljune između prečki.

Biljke koje donose sreću

Detelina s četiri lista je nešto što svi prepoznajemo kao znak sreće. To što predstavlja sreću verovatno ima koren u povezivanju deteline sa Svetim Patrikom - zaštitnikom Irske. Takođe postoji legenda koja kaže da je Eva iz raja ponela detelinu za sreću.

Srećni brojevi

Broj sedam srećan je u mnogim kulturama. U zapadnom svetu predstavlja požrtvovanost i sedam vrlina – mudrost, razumevanje, čast, slavu, snagu, dobrotu i mir. Takođe se veruje da sedmi sin sedmog sina ima isceliteljske moći, dok sedma kći sedme kćeri razume pravo značenje snova.

Ako ste sanjali preminulu osobu: To može da znači samo ovo!

Stvari i pojave koje ispunjavaju želje

Pileći jadac je simbol sreće onome kome pri trganju te kosti ostane veći deo u ruci. Sretniku će se ispuniti želja koju je zamislio dok je povlačio kost prema sebi.

Trepavica koja je otpala takođe može ispuniti želju ako je s obraza premestite na prst, nešto zaželite i onda je oduvate. Među prirodnim fenomenima koji ispunjavaju želje nalazi se i zvezda padalica – ko god je vidi sme nešto da poželi, ali ne sme nikome da otkrije šta jer se to inače neće ispuniti.

Drugi nosioci sreće

Dimnjačari su znak sreće i bogatstva. Postoji legenda koja kaže da je engleski kralj Džordž jednog dana jahao u povorci kad je iznenada na put istrčao pas koji mu je napao konja. Konj se propeo i gotovo zbacio kralja, srećom jedna osoba odevena u prljavu i istrošenu odeću uhvatila je uzde i smirila životinju. Bio je to dimnjačar.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs