Englezi jeli žablje batake pre 8.000 godina

Ko su prvi žabari na svetu?

Najraniji dokaz o kuvanju žaba pronađen je na području Stounhendža, što dokazuje da Italijani nisu prvi otkrili žablji specijalitet, koji je danas redovno na njihovom meniju
Zanimljivosti
13:40h Autor:
Ko su prvi žabari na svetu?
Foto: Shutterstock

Žablji bataci su u Francuskoj specijalitet, a Italijani su od strane nekih zemalja, poput Srbije, prozvani "žabarima" jer se redovno hrane ovim životinjama. Međutim, prva zemlja koja je lansirala ovaj specijalitet je Engleska.

Naime, arheolozi su otkrili da je na ostvru meso žaba korišćeno u pripremanju hrane još pre 8.000 godina.

Istraživači su na području Stounhedža, na jugozapadu Engleske, pronašli butnu žablju kost među ostacima hrane koji datiraju između 6250. i 7596. godine pre naše ere.

Ovo otkriće predstavlja "najraniji dokaz o kuvanju žaba, odnosno žabljih bataka u svetu", izjavio je danas predstavnik tima naučnika sa Bakingemskog Univerziteta.

Žablja kost pronađena je zajedno sa ribljim kostima, najverovatnije pastrmke ili lososa, i kostima divljeg goveda, tura, pretka današnjih krava. Arheolog David Žak smatra da se, na osnovu ovog otkrića, može zaključiti da su ljudi pre 8.000 godina jeli žablje batake, meso goveda, veprova i jelena sa lešnicima, zatim pastrmku i losos, a da su za dezert najčešće posluživane crne ribizle.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs