Zaleđeni vodopadi Tare

Srpski alpinisti 150 metara iznad ledene provalije: Prizor koji zaustavlja dah! (VIDEO)

U tom delu kanjona, dve rečice iz Zabojskog jezera formiraju vodopade visine oko 150 metara
Zanimljivosti 08.02.2017. - 14:10h Autor: Beta
Foto: Youtube Printscreen / RidersDOTme

Dok su se "obični smrtnici" smrzavali na temperaturama ispod nule, petorica alpinista iz Srbije i Crne Gore iskoristili su hladno vreme i situaciju "u kojoj voda ledi", i uspešno se popeli uz dva zaleđena vodopada u kanjonu Tare.

 

Nikola Đurić, Dušan Branković, Dušan Starinac, Danilo Pot i Ivan Laković proteklog vikenda su "osvojili" vodopade iznad sela Dobrilovina u kanjonu Tare, koji su najveći vodopadi u Crnoj Gori koji lede.

 

U tom delu kanjona, dve rečice iz Zabojskog jezera formiraju vodopade visine oko 150 metara. Desni je nazvan Mali zec, a levi Strast.

 

"Vanja Pejović i ja smo sredinom decembra posetili Dobrilovinu s namerom da se penjemo uz neki od dva postojeća vodopada. Čekamo ih od 2012. godine, ali nikako da se poklope sve kockice. Na našu žalost, desnom vodopadu je nedostajalo još desetak dana do formiranja, a levi nije bio ni blizu. Malo nas je tešila dugoročna prognoza, ali nagomilano iskustvo sa naglim prodorima toplog vazduha, koji "poobara" sve zaleđene vodopade, upozoravalo je da se ne nadamo previše", počeo je svoju priču Ivan Laković iz Malog alpinističkog kluba iz Podgorice.

 

Ruski voz, avantura koja se pamti: Put dug 7 dana i noći, kroz 8 vremenskih zona! (FOTO)

 

"Srđan Lečić i ja smo se vratili posle Nove godine i popeli se uz Malog zeca, ali levi vodopad još nije bio do kraja formiran. Nedostajalo mu je još dosta", rekao je Laković.

 

Laković kaže da disciplina penjanja uz zaleđene vodopade postoji već tridesetak godina, a da se kod nas praktikuje u meri u kojoj to zimske temperature dozvole.

 

Prilika da se popnu i uz drugi vodopad, nazvan Strast, pružila im se u subotu, kada su se uz, za njih slatke muke, popeli uz Strast, a neki su ponovili i penjanje uz desni vodopad.

 

Ekipa je snimila i "dokaz" penjanja uz vodopade Tare:

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...