Prelepa verovanja

Kako se nekada proslavljao Sveti Nikola: Običaji koji su dugo pratili ovaj praznik!

Sveti Nikola je slava sa najdužom tradicijom u našem narodu i s obzirom na to, razvili su se naročiti običaji koji prate ovaj praznik
Zanimljivosti 19.12.2016. - 12:49h Autor: opanak.rs
Foto: Profimedia

Postoji izreka u našem narodu da Svetog Nikolu slavi pola Srbije, a pola ide na slavu. I to nije bez razloga. Naime, Sveti Nikola je slava sa najdužom tradicijom u našem narodu i s obzirom na to, razvili su se naročiti običaji koji prate ovaj praznik.

 

Lađari pucaju iz topova

 

Na ovaj praznik, gde god da se nađu, lađari spuštaju sidra. Zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put.

 

Pripremaju topove za paljbu odajući počast svome zaštitniku. Na ovaj način slavu je obeležavao i knez Miloš Obrenović.

 

Darujte decu

 

Budući da je Sveti Nikola poznat i kao zaštitnik dece, od davnina je postojao običaj da se na dan kada se ovaj svetac slavi, daruju deca orasima, jabukama i slatkišima.

 

Tokom noći, dok deca spavaju, Sveti Nikola bi ima ostavio darove u cipele ili pokraj prozora. Deca bi naročito za taj dan, očistila svoje cipele i stavila ih blizu kreveta kako bi se ujutru prvo njima obradovala.

 

Ko je zaista bio Sveti Nikola: Legende o zaštitniku dece, siromaha i mladih devojaka!

 

Zasadite božićno žito

 

Božićno žito, simbol plodne nadolazeće godine, novog života i dobrih useva sadi se na ovaj praznik da bi do Božića stiglo dovoljno da naraste.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Napravite šarene kolače u obliku ptice

 

Na jugu Srbije tradicionalno se na ovaj dan prave šareni kolači u obliku ptice. Zajedno sa pogačom i vinom odnose se u crkvu na osveštenje molitvom i vinom. Nakon toga, služe se gostima, a pre svih deci.

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Slavite posnu slavu

 

Slava Svetog Nikole pada u vreme velikog božićnog posta. Tradicija je da se za Nikoljdan pripremaju posna jela.

 

Zašto treba da se posti sredom i petkom: Deca i porodica nemaju veze sa tim!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Oprostite drugima dugove

 

U Vizantiji je na Svetog Nikolu bio običaj da se na taj dan amnestiraju zatvorenici. U narodu postoji verovanje da će onome ko danas oprosti dug sledeća godina biti bogata i plodna.

 

Postoji i verovanje da danas ne treba nikoga podsećati na dug, niti mu dodatno otežavati položaj zbog toga što je dužnik.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...