Prava umetnost

Svakoga dana su mu donosili jaje u zatvor: Kada vidite zašto, zanemećete! (VIDEO)

Dvadeset godina je proveo u različitim kalifornijskim zatvorima, što se ispostavilo kao ključno za promenu njegovog života, ali na način koji niko ne bi mogao ni da zamisli
Zanimljivosti
00:22h Autor:
Foto: Printscreen Youtube / CBS Sunday Morning

Gil Batl je proveo 20 godina u različitim kalifornijskim zatvorima, zbog prevare i falsifikovanja. Kako bi nečim okupirao vreme i ostao na sigurnoj udaljenosti od zatvorskih bandi, ovaj samouki umetnik je počeo da dizajnira tetovaže, crta portrete i pravi čestitke za druge zatvorenike.

 

Američki Filipinac (53) danas živi na Filipinima, gde je proteklih nekoliko godina rezbario svoj 20-godišnji zatvorski dnevnik na površinu nekoliko desetin nojevih jaja.

 

Milioner iz pakla: Ljudi oko njega nestajali, a onda je otkrivena strašna istina! (FOTO, VIDEO)

 

Foto: Printscreen Youtube / CBS Sunday Morning
Foto: Printscreen Youtube / CBS Sunday Morning

U dnevniku je opisivao dogodovštine iz zatvora, ali i ubice, dilere i pljačkaše s kojima je služio kaznu. Izložba njegovih jaja održana je u jednoj njujorškoj galeriji.

 

Batl je u zatvoru pravio mašinice za tetoviranje od motora iz CD plejera ili električnih četkica za zube, dok je tintu dobijao rastapanjem šahovskih figura, koju bi u kesici pomešao sa šamponom ili losionom.

 

Ovih dana se usredsredio na ljuske od nojevih jaja za koje prvo osmisli temu, pre nego što počne da ih iscrtava olovkama. Nakon toga zubarskom bušilicom urezuje slova, ikone i scene, koje razdvaja slikama žičane ograde, bodljikave žice ili lisicama.

 

Od pravljenja kolača stvorila umetnost: Kad ih vide, ljudima je žao da ih pojedu! (VIDEO)

 

Foto: Printscreen Youtube / CBS Sunday Morning
Foto: Printscreen Youtube / CBS Sunday Morning

Na prvi pogled rezbarena jaja izgledaju kao drevni artefakti, ali ako ih malo pažljivije pogledate, videćete samubistva, ubistva, tuče, pobune i druge nevolje koje prate zatvorski život, piše Slate.

 

"Morao sam psihički da se vratim u zatvor kako bih uhvatio taj osećaj zatvorenosti unutra. Osećao bih veliko olakšanje i zahvalnost kad bih odvratio pogled s jaja i podsetio se da više nisam tamo", kaže Batl.

 

Poslao je ženu na petodnevno putovanje: Priredio joj šok života kada se vratila! (VIDEO)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...