Novi udar na novčanik

Od 1. januara naglo skaču cene: Evo šta će sve da poskupi!

Izvesno je da građane Srbije čeka poskupljenje i kafe, kada u proizvodnju stigne kafa iz nove berbe
Zanimljivosti 18.11.2016. - 09:27h Autor: Blic / Nataša Latković
Foto: Thinkstock

Nakon nedavnog poskupljenja goriva, vozače u Srbiji čeka novi udar na novčanik. Gotovo je izvesno da će od Nove godine poskupeti putarine na autoputevima i to za bar 10 odsto. Da je takva odluka veoma blizu, potvrdio je i v. d. direktora JP "Putevi Srbije" Zoran Dobrnjak.

 

"Očekujem takvu odluku Vlade. To će biti prvo povećanje putarina posle devet godina", rekao je on.

Putari već dugo insistiraju na rastu cena, a do toga će doći i zbog zahteva EU da se više ulaže u infrastrukturu.

 

Prema cenovniku koji su "Putevi Srbije" predložili Vladi, putarina za deonicu Beograd - Niš će sa sadašnjih 730 skočiti na 800 dinara. Korišćenje puta Beograd - Šid, umesto dosadašnjih 340, plaćaće se 370, a za deonicu Beograd - Subotica putarina će sa 290 biti uvećana na 320 dinara.

 

Zbog zahteva iz EU, biće povećane i akcize na domaća žestoka pića i cigarete, a u Ministarstvu finansija već je formirana radna grupa koja treba da pripremi novi zakon kojim bi se naša akcizna politika uskladila sa standardima EU.

 

Ima platu 30.000, i može sebi sve da priušti: Beograđanka otkriva kako!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


Ukoliko se budemo dosledno držali uputstava Brisela, dažbine za domaću rakiju i viski morale bi da budu iste, odnosno naša žestina moraće da poskupi za 192 dinara po litru. Ovakva korekcija cena plod je upozorenja Evropske komisije, koja smatra da akcizna politika u sektoru žestokih alkoholnih pića favorizuje domaća alkoholna pića, što nije u skladu sa principima Brisela.

 

To bi značilo da će šljivovica sa 690 dinara poskupeti na 882, viljamovka na 2.112 dinara, lozovača će koštati 712 dinara, a vinjak 1.021.

Povećanje cena cigareta, sa druge strane, ići će postupno, a prema nekim najavama, biće izrađen akcizni kalendar za naredne četiri godine. U njemu će se, kao i u prethodnom, dva puta godišnje korigovati ove dažbine. Naime, u EU je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, dok u Srbiji ona iznosi 50 evra.

 

Mašala, Srbijo, al' si bogata! Beograđanka odbrusila: Zašto ne podržavam gej paradu!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock


Izvesno je da građane Srbije čeka poskupljenje i kafe, kada u proizvodnju stigne kafa iz nove berbe. Proizvođači kafe međutim još ne znaju za koliko će poskupeti omiljeni crni napitak, ali se slažu da je takva odluka neminovna i to od januara sledeće godine.

 

I na kraju, tokom 2017. građane očekuje još jedan skok cena struje. Mada to do danas nije zvanično potvrđeno, rast cena električne energije u sledećoj godini predviđen je dogovorom sa MMF-om, a time će biti nastavljeno usklađivanje sa cenama tog energenta u Evropi.

 

Kako se nezvanično spekuliše, sadašnje cene, naime, toliko su niske da ne privlače nijednu inostranu kompaniju da uđe na srpsko tržište električne energije, prepuštajući ga tako monopolu EPS-a.

 

Ženi treba samo ovih 20 odevnih komada: Sve ostalo je čist višak!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs