Pravoslavni praznik

Slavimo Svetog Kozmu i Damjana: Na ovaj dan, bolesni treba da daju zavet Vračima!

Bili su poznati po tome što nikada nikome nisu naplatili usluge lečenja, kao i po svojoj mantri: "Zabadava dobiste, zabadava dajite"
Zanimljivosti 13.11.2016. - 22:24h Autor: Stil
Foto: Wikipedia

Pravoslavna crkva 14. novembra slavi Svetog Kozmu i Damjana, poznatije kao Vrači ili Vračevi.

 

Kozma i Damjan bili su braća iz Azije, čija je majka bila hrišćanka, a otac neznabožac. Iako ih otac nije učio hrišćanskim pravilima, budući čudotvorci sledili su majku, a nakon očeve smrti zajedno sa njom su se posvetili služenju Isusu Hristu.

 

Braća su otkrila da su od Boga dobila dar za isceljivanje ljudi, bilo da je u pitanju bolesno telo ili duh. Postoje zapisi da su Sveti Kozma i Damjan mnoge izlečili od različitih bolesti i isterivali duhove iz ljudi, a bili su poznati po tome što nikada nikome nisu naplatili usluge lečenja, kao i po svojoj mantri: "Zabadava dobiste, zabadava dajite".

 

 

Zbog toga su ih u narodu prozvali "besrebrenici".

 

Vračati znači lečiti, pa se tako Sveti Vrači smatraju zaštitnicima lekara. Svetom Kozmi i Damjanu posvećene su mnoge crkve, manastiri i bolnice, a na ovaj dan se veruje da braća čudotvorci leče bolesne koji im se iskreno mole.

 

Takođe, na praznik Vrači boolesni daju zavet Svetom Kozmi i Damjanu da će ih posebno slaviti nakon ozdravljenja.
Običaj je da se i zdravi ljudi na ovaj dan pomole Bogu i Vračima za zdravlje svojih bližnjih, a veruje se i da Sveti Kozma i Damjan čuvaju od udara groma.

 

Sveti Vrači slave se dva puta u toku godine - 14. novembra oi 14. jula.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs