Uticaće na sve

BBC otkriva: Donald Tramp će promeniti ceo svet na ovih 5 načina!

U brojnim govorima o migrantima Tramp je menjao svoju poziciju, pa je teško utvrditi šta želi ili šta bi mogao da želi na osnovu nekih od njegovih zahteva
Lifestyle
11:18h Autor:
BBC otkriva: Donald Tramp će promeniti ceo svet na ovih 5 načina!
Foto: Profimedia

Pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima mogla bi promeniti odnose SAD sa ostatkom sveta u više važnih segmenata. BBC donosi predgled pet najvažnijih.

Slobodna trgovina Ukoliko Donald Tramp nastavi s trgovinskom politiom koju je zagovarao, to će biti najveća pojedinačna promena u načinu na koji Amerika posluje s ostatkom sveta poslednjih decenija. On je pretio kako će raskinuti brojne postojeće sporazume o slobodnoj trgovini uključujući i Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini između SAD, Kanade i Meksika, koji je okrivio za gubitak radnih mesta, piše BBC. Takođe je sugarisao povlačenje SAD iz Svetske trgovinske organizacije. Zagovarao je oporezivanje uvozne robe i govorio o nametanju tarife od 45 odsto na kinesku i 35 odsto na robu iz Meksika, kako bi sprečio kompanije da radna mesta sele preko južne granice.

Ova porodica vlada celim svetom: Od njih zavisi i vaš život, a kriju 10 strašnih tajni! (FOTO)

Foto: Reuters / Mike Segar
Foto: Reuters / Mike Segar

Klimatske promene

Tramp je rekao da će "otkazati" Pariski sporazum o klimatskim promenama koji je potpisalo više od 195 država u decembru 2015. Takođe je najavio da će zaustaviti sva plaćanja SAD-a programu protiv globalnog zagrevanja Ujedinjenih nacija. Nijedna pojedinačna zemlja ne može da otkaže Pariski sporazum, ali ukoliko se SAD povuku iz njega ili napuste sprovođenje mera unutar države koje je uveo predsednik Barak Obama, to će naneti ozbiljan udarac Sporazumu. Tramp je pozvao da se izvedu dodatna bušenja i istraživanja fosilnih goriva i da se smanji regulacija i odobri naftovod iz Kanade.

Zatvaranje granica

U brojnim govorima o migrantima Tramp je menjao svoju poziciju, pa je teško utvrditi šta želi ili šta bi mogao da želi na osnovu nekih od njegovih neumesnih zahteva. Kampanju je počeo obećanjem da će izgraditi zid duž američko-meksičke granice i deportovati 11 miliona ilegalnih imigranata. Od tada je stav ublažio na "milione" kriminalaca koji žive u SAD i rekao da će se ostatkom ilegalne populacije baviti kasnije.Do samog kraja je insistirao na tome da će Meksiko platiti izgradnju zida, ali je odbio da pomene to plaćanje kada je bio u poseti toj državi. Takođe je najavio "kompletno zatvaranje granica SAD za muslimane", ali je od tada rekao da je u pitanju sugestija, a ne politički program. Umesto toga počeo je da govorio o "ekstremnim proverama" ljudi iz određenih država, iako nije rekao o kojim bi se državama radilo.

12 stvari koje niste znali o prvoj dami Amerike: Istina o Melaniji Tramp! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

NATO

Tramp je NATO okarakterisao kao zastarelu organizaciju, a njene članice kao nezahvalne saveznice koje imaju korist od darežljivosti SAD. On je rekao da Amerika sebi više ne može da priušti da štiti države u Evropi i Aziji bez adekvatne kompenzacije, sugerišući da će povući američke snage ukoliko ne budu platili. U jednu ruku, on je jednostavno iskazao američku zabrinutost zbog toga što mnoge članice NATO na ispunjavaju obavezu da osvajaju dva odsto BDP za odbranu, iako su neki postavljali pitanje da li će istupiti iz vojnog saveza koji je duže od 60 godina bio kamen temeljac spoljne politike zemlje.

Rusija

Tramp je izrazio uverenje da može ublažiti napetosti s predsednikom Vladimirom Putinom i nazvao ga je jakim liderom s kojim bi voleo da ima dobre odnose. Malo je toga rekao o tome šta bi moglo da stoji iza želje za zajedničkom borbom protiv Islamske države. Ali on namerava da utvrdi da li će Rusi biti “razumni”, uveren da će imati veće Putinovo poštovanje od Hilari Klinton ili Baraka Obame.

3 stvari koje svako treba da nauči od Putina: Kako od minusa da napraviš plus!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs