Poštujte Boga

Slavski običaji koje su Srbi zgazili: Na granici sa grehom, vređanje sveca!

Nikako ne zaboravite da spremite žito za slavu Svetog Aranđela, evo i zašto
Zanimljivosti
09:12h Autor:
Slavski običaji koje su Srbi zgazili: Na granici sa grehom, vređanje sveca!
Foto: Profimedia

Sa proslavom praznika Svete Petke, počeo je i period velikih slava. Uskoro ćemo na svakih nekoliko dana ići u goste da bismo sa domaćinima proslavili njihovu krsnu slavu, darivali ih poklonom, nazdravili uz koju čašicu i razgovarali uz postavljenu trpezu.

Ali, ako imalo poznajete pravoslavna pravila, primetićete gomilu grešaka koje pravoslavci prave, a koje se neretko čak prelaze u greh. Slava je pre svega duhovni događaj, a ne prilika da se napijete sa prijateljima.

Za početak, podsetimo se same srži jedne krsne slave. To su slavski kolač, žito, sveća, vino i tamjan.

U slavsko jutro, porodica treba da se pomoli Bogu i svecu kojeg proslavlja, a zatim domaćin treba da upali kandilo i okadi kuću.

Zatim, glava kuće treba da ode u crkvu i odnese slavski kolač, žito i vino, koje će sveštenik nakon liturgije lomiti sa domaćinom i zaliti vinom. Sveštenik će tri puta reći "Hristos posredi nas" (Hristos je između nas), na šta domaćin odgovara "Jeste i biće".

Glavna zvezda slavske trpeze: Napravite i ukrasite slavski kolač prema starom receptu! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Slavski kolač predstavlja naš nasušni hleb, kako se u molitvi "Oče naš" i izgovara, koji smo dobili od Boga i koji mu prinosimo u slavu i čast. Takođe, ovaj posebni hleb predstavlja samog Hrista Gospoda, koji je Hleb života.

Na kolač bi trebalo staviti ukras od presnog testa ISHS NIKA, što znači "Isus Hristos pobeđuje", ali i drugi simboli. Više o značenju ukrasa na slavskom kolaču pročitajte OVDE.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Žito

je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito. Velika je zabluda da na dan Svetog Aranđela ne treba pripremati žito (koljivo), jer je on živi svetac. U Hristu su svi živi, što je i suština naše vere.

Vino je simbol prolivene krvi Hrstove.

Slavska sveća predstavlja Hristovu svetlost. Domaćin je kupuje u crkvi i donosi kući nakon liturgije i osveštavanja kolača i žita, a zatim je pali uz molitvu, u prisustvu svojih ukućana. Sveća treba da bude od voska, nikako od parafina. Razlog je to što je vosak prirodan, a sve što se prinosi Bogu u ime vere, treba da bude od prirode i vraćeno prirodi.

Običaji kojima Srbi skrnave veru: Potpuno suvišni, nedopustivi gresi!

Nakon paljenja sveće, domaćin prvi uzima žito i vino, a zatim i ukućani, nakon čega će se kasnije služiti gostima.

Posne slave

Razlika između posnih i mrsnih slava je, svakako, u trpezi. Veliki je greh spremati mrsnu slavu u vreme posta, što često možemo da vidimo kada idemo u goste za Svetog Nikolu. To je greh prema Bogu i samom Svetitelju, a ako se opravdavate time što vaši gosti ne poste post, u zabludi ste - tog dana ne treba udovoljavati gostima, već ispoštovati Boga i sveca. Oni koji spremaju mrsnu trpezu za posnu slavu, ali ipak pripreme i ribu za one koji poste, i dalje greše.

Foto: Stil
Foto: Stil

Bilo da je slava posna ili mrsna, sa jelom ne treba preterivati. Takođe, krsna slava se slavi isključivo u kući, nikako u restoranu ili kafani.

Na dan Svetog Nikole dozvoljeno je piti crno vino. Dakle, pivo i ostale vrste alkoholnih pića nisu poželjne. Ali, ni sa njim ne bi trebalo da preterujete. Nažalost, u poslednje vreme, slave su kod mnogih postale povod za opijanje i nedolične razgovore, koji uključuju svađe i psovke, čime zapravo vređate sveca i ubijate smisao svemu onome što ste u crkvi tog jutra radili.

Darivanje domaćina

Pravilo da se na slavu ne ide praznih ruku ne znači da treba da nosite skupocen poklon. Bolje je doneti skromni znak pažnje, ali doći sa iskrenom voljom i željom da svetac pomogne domaćinima koji slave. Izbegavajte lične poklone, poput garderobe, parfema ili knjiga, jer treba da darujete nešto što će koristiti cela porodica, a ne samo jedan član. Sa cvećem za domaćicu i pićem za domaćina nikad nećete pogrešiti.

Bogatstvo trpeze

Kao što je već rečeno, slavu čine kolač, žito, vino i sveća. Sve ostalo je čista gozba. Naravno da ćete goste poslužiti hranom, ali sve to treba da bude u skladu sa mogućnostima i nikako ne treba preterivati.

Tu su i oni gresi koji su nam prešli u naviku - pušenje cigareta pored slavske sveće je nešto nedopustivo, što sveštena lica nazivaju "kađenje đavolu", jer svoj porok stavljate pred oči svetitelju kojeg ste došli da proslavite.

Ne zaboravite da u čelu stola kod ikone ostavite jedno prazno mesto za svetitelja!

Slava u slučaju smrti člana porodice

Kada se u porodici dogodi smrtni slučaj, nikome nije do slavlja. Ipak, na dan slave treba odneti kolač, žito i vino u crkvu, a sve ostalo je vaša odluka. Možete da proslavite u krugu najuže porodice, nijedan svetac se neće naljutiti ako na njegov praznik u vašoj kući ne bude mnoštvo ljudi.

Jedan od najstarijih običaja kod Srba: Zašto nosimo venac na sahranu?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs