Neverovatno

Nakon pet vekova otkrivena grobna ploča Isusa Hrista: Evo šta su tamo našli! (VIDEO)

Prema hrišćanskim učenjima, Hristovo telo ležalo je na kamenu isečenom u krečnjačkoj pećini nakon njegovog raspeća pre više od 2.000 godina
Zanimljivosti 27.10.2016. - 18:09h Autor: B92
Foto: Printscreen/ Youtube/ Simon Brown

Kamena ploča otkrivena je tokom procesa restauracije u Crkvi svetog groba u Starom gradu u Jerusalimu. Ovo je prvi put da ta ploča ugleda svetlost dana posle 1555. godine.

 

Radovi se snimaju, a Frederik Hibert, arheolog Društva “National Geographic” kaže da su bili iznenađeni količinom materijala koji su zatekli iza mermernog kamena koji je skrivao ploču.

 

“Čekaju nas duge naučne analize, ali ćemo konačno po prvi put videti originalnu površinu na kojoj je bilo položeno telo Isusa Hrista”, kaže on.

 

Prema hrišćanskim učenjima, Hristovo telo ležalo je na kamenu isečenom u krečnjačkoj pećini nakon njegovog raspeća pre više od 2.000 godina.

 

Prema Svetom pismu, vaskrsao je trećeg dana posle smrti i žene koje su došle da miropomažu njegovo telo, nisu zatekle njegove ostatke u grobnici.

 

Ploča na kojoj je telo ležalo, bila je zatvorena u građevini nazvanoj Edikul – što je reč koja je izvedena iz latinskog termina “aedicule”, što znači “mala kuća”.

 

Struktura ukrašena visećim kandilima, stubovima i velikim svećnacima, podignuta je iznad mesta, na kom je prema predanju Isusovo telo ležalo pre vaskrsenja.

 

Edikul i grobnicu trenutno restauriraju naučnici Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini. Profesorka Antonija Moropulou rekla je za “National Geographic” da je obnova počela u “poslednjem trenutku”.

 

Inače, poslednji put Edikul je restauriran u 19. veku nakon što ga je plamen uništio, ali je nedugo potom Jerusalim pogodio zemljotres koji je ponovo narušio građevinu.

 

Nedostatak sredstava bio je velika prepreka novom započinjanju radova, ali se procenjuje da su sada donori skupili dovoljno – tačnije, više od četiri miliona dolara.

 

Početkom godine, Grčka pravoslavna patrijaršija, Rimska katolička crkva i Jermenska pravoslavna crkva (tri glavne od šest hrišćanskih crkava koje imaju pravo da obavljaju bogosluženja u Crkvi svetog groba), pozvali su stručnjake da započnu proces restauracije, koji bi trebalo da bude okončan u proleće 2017.

 

Kako da steknete Hristovu zaštitu: Poučna priča iz ranog hrišćanstva

 

 

Crkvu, jednu od najstarijih u hrišćanskom svetu, sagradio je car Konstantin 325. godine.

 

Originalnu građevinu uništio je musliman Kalif al-Hakim 1009. a u 12. veku Krstaši su započeli obnovu i dali joj izgled kakav ima i danas. Ipak, požar 1808. je uništio sve sem Edikula.

 

Otomanske vlasti su 1852. ponudile okvir za rešavanje nesuglasica u crkvi i doneli niz zakona o upravljanju Crkvom svetog groba, kako bi sve hrišćanske crkve dobile svoje mesto u ovom hramu. Da nije tih propisa, kojih se crkve i dalje pridržavaju, restauracija bi bila mnogo ambicioznija, smatra velečasni Atanasius Makora, franjevački fratar koji predstavlja katolike u komisiji koja upravlja Crkvom svetog groba.

 

“Lično bih voleo da smislimo neku alternativu, umesto da samo restauriramo postojeću strukturu. Međutim, zbog statusa kvo koji je tako konzervativan po svojoj prirodi, moramo prihvatiti činjenicu da se ništa neće promeniti i da će u suštini i posle restauracije izgledati kao danas”, rekao je on.

 

Lečenje silom Isusa Hrista: Ko su bili Vrači i zašto ih je i car bezbožnik poštovao!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...