Pravoslavna crkva slavi

Danas budite kod kuće i postite: Praznik Svetog Tome, sveca koji može da donese drugi potop!

Kad su sveci delili uloge, Sveti Toma je uzeo pečat od oblaka, kojim šalje kišu, pa se veruje da, ako se naljuti, može na zemlju da donese drugi veliki potop
Zanimljivosti
15:36h Autor:
Danas budite kod kuće i postite: Praznik Svetog Tome, sveca koji može da donese drugi potop!
Foto: Wikipedia

Pravoslavna crkva i njeni vernici 19. oktobra obeležavaju dan posvećen Svetom Tomi, Hristovom apostolu koji nije odmah poverovao u vaskrsnuće Isusa.

Tada se Isus Hrist ponovo javio učenicima, a Tomi se posebno obratio da pruži ruku i dodirne mu rebro, kako više ne bude neveran. Toma nije bio samo neveran, već je imao problema sa vremenom.

Čudo Svetog arhangela Mihaila: Nema devojka progovorila pijući vodu sa ovog izvora!

U Novom zvetu je zapisano da je jedini od apostola zakasnio na pogreb Presvete Bogorodice, pa je na njegovo insistiranje grob otvoren. Tada se videlo da je njen grob prazan, da se Bogorodica uznela u nebo, a da je u grobu ostao samo sveti pokrov, koji je kasnije prenesen u Carigrad.

Srbi za Svetog Tomu pričaju da je, kad su sveci delili uloge, on uzeo pečat od oblaka, ali ne donosi oluju, već dragocenu kišu. Veruje se da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop, ali kako ga nadgleda Presveta Bogorodica, to neće biti uskoro.

Tomindan se u mnogim krajevima slavi kao krsna slava. Slave ga dunđeri i drvodelje kao esnafsku slavu, pa na taj dan ništa ne rade.

Bogorodica kad je imala samo 3 godine: Ikona koju mnogi nikad nisu videli! (FOTO)

U nekim krajevima se veruje da Sveti Toma štiti vernike od vukova. Postoji stara srpska izreka "Sveti Toma, sedi doma", pa se na ovaj dan nigde ne ide.

Budući da je ove godine Tomindan u sredu, trebalo bi da ispostite ovaj praznik.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs