Otvorite četvore oči

Kupovina boja za Uskršnja jaja: Kako da prepoznate otrovne farbe!

Samo jedna oznaka deli prehrambenu boju u kesici od boja za zidove u kesicama, koje se mogu naći svuda na tržištu, a prepune su teških metala
Zanimljivosti 26.04.2016. - 19:26h Autor: RTS
Foto: Thinkstock

Približava se Vaskrs, a s njim i farbanje jaja. Bilo bi dobro da se boje kupuju samo na mestima koja kontrolišu inspektori jer zbog lake zarade nesavesni prodavci prodaju prepakovanu tehničku boju sa teškim metalima opasnim po zdravlje!

 

U prodavnicama ali i na pijacama svake godine pred Vaskrs sve je veća ponuda farbi i gelova za jaja. Potrošači najčešće kupuju tamo gde su kesice sa farbom jeftinije, ne gledajući deklaraciju. Upravo cena može ukazati da boja nije dobra jer tehničke boje kojima se farbaju zidovi su jeftinije.

 

Nesavesni prodavci željni zarade kupuju tehničku boju i prepakuju je u kesice koju kasnije prodaju kao farbu za jaja. Da bi kupac bio siguran da je kupio prehrambenu, a ne tehničku boju koja se korsiti za farbanje zidova, na deklaraciji moraju da budu odštampane oznake od 100 do 180.

 

Ovako su naše bake farbale jaja: Dobra, stara i proverena dekoracija travčicama i lukovinom! (VIDEO)

 

Foto: Fonet
Foto: Fonet

 

Prehrambene boje su prečišćene i zato skuplje. Tehničke i prehrambene boje imaju isti sastav, ali se razlikuju u sadržaju mikrokomponenti u koje spadaju i teški metali a to su najčešće olovo, kadmijum, živa i arsen. Najopasnije su anilinske boje.

 

Oznake "E" sa pozitivne liste pokazuju da su boje klasifikovane kao aditivi za hranu. Oznake E od 100 do 180 znači da proizvođač garantuje i ako deo boje uđe u jaje.

 

Treba kupovati samo na mestima koje kontroliše inspekcija, a pri tom obratiti pažnju i na rok trjanja.

 

Naravno, najbolja varijanta su prirodne boje od povrća. Lukovina nije više jedini izbor. Ljubičastu boju daje naseckani ljubičasti kupus, plavu zamrznuta borovnica, naranažastu iseckana šargarepe, roze narendana cvekla, žutu-kurkuma i cvet nevena, a cigla crvenu aleva paprika.

 

Srpski doktor otkriva: Evo kako da prepoznate kancerogeno meso!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...