Praktični saveti

Ovo su najčešće greške u kuhinji

Nedovoljno zagrejan tiganj, previše namirnica u posudi, malo vode i soli tokom kuvanja, kao i pranje noževa i tiganja u mašini za pranje, samo su neke od grešaka koje nam ne dozvoljavaju da jelo ispadne kako smo planirali
Zanimljivosti
08:42h
Ovo su najčešće greške u kuhinji
Foto: Shutterstock

U pripremanje jela ulažete vreme i trud, a rezultati nisu bili zadovoljavajući? Možda nije problem u tome šta kuvate, nego kako.

Zvezda Cooking Channela i autorka knjige Keys to the Kitchen, Aida Mollenkamp, upozorava na najčešće greške koje pravimo u kuhinji i kako da ih izbegnemo.

Nedovoljno zagrejan tiganj pre prženjaMorate da sačekate da se toplota ravnomerno raširi po celoj površini, čime ćete, osim ravnomernije ispečenih namirnica, sprečiti i njihovo lepljenje. Zato, pričekajte barem dva do tri minuta da se tiganj zagreje pre nego što počnete sa spremanjem.

Previše namirnica u posudiAko želite da postignete da svi sastojci dobiju pravu boju, na primer kod pohovanja, namirnice nemojte da naptrpate u posudu, već između njih ostavite malo prostora.

Pečete sastojke koji nisu dostigli sobnu temperaturuKada je u pitanju pečenje, velika je greška obrađivati namirnice na pogrešnoj temperaturi. Mlečni proizvodi, maslac, pavlaka, jaja - sve pre korišćenja treba da dostigne sobnu temperaturu. Ako nemate vremena da čekate, proces možete malo ubrzati. Maslac podelite na manje komadiće (prave je temperature kada ga je dovoljno mekan, ali ne rastopljen). Jaja stavite u posudu sa toplom vodom na deset minuta. Mleko ili pavlaku možete na kratko da zagrejetre u mikrotalasnoj.

Pranje noževa i tiganja u u mašini za pranje sudovaAko ste investirali u dobre noževe i tiganje, nemojte ih prati u mašini. To vam je kao da bacate novac, jer će noževi otupeti, a uništićete i površinu tiganja.

Kuvanje testenine u maloj posudi sa premalo vodeŠta se tada događa? Nastane veliki, lepljivi nered. Sipajte četiri čaše vode na svakih pola kilograma testenine. Kada niste sigurni, proverite uputstva na pakovanju. Svakako se pobrinite da testenina u posudi ima dovoljno mesta za kretanje.

Ne ostavite meso da odstoji pre sečenjaKada radite sa mesom, bez obzira da li je reč o roštilju ili pečenju ćuretine, morate da ga ostavite da odstoji pre sečenja. U protivnom, svi sokovi će vam iscuriti iz mesa i biće suvo za jelo. Celom komadu mesa dajte par minuta, pa ga tek onda servirajte i režite.

Ne solite dok kuvateLjudi često dodaju so tek na kraju kuvanja. Ali ako to učinite, izgubiće se ukus, posebno namirnicama kao što su pasulj i krompir, koji apsorbuju so dok se kuva. Zato, solite dok kuvate i isprobavajte ukus.

Merenje sastojaka pogrešnom posudomMerite sastojke primerenim alatom. Koristite šoljicu za merenje tečnosti za mleko, vodu, ulje i bilo koje druge tečne sastojke. Merne šoljice i kašičice koristite za suhe sastojke poput šećera ili brašna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs