Da li ste znali?

Masovno korišćena: Ova biljka je najefikasnija drevna kontracepcija!

Stari Rimljani su kontracepciji toliko bili skloni da je masovna upotreba, smatraju naučnici, dovela do izumiranja biljke koja se smatra najefikasnijim prirodnim kontraceptivnim sredstvom
Zanimljivosti
12:38h Autor:
Masovno korišćena: Ova biljka je najefikasnija drevna kontracepcija!
Foto: Profimedia

Rimokatolička crkva ima ogroman uticaj na stavove i uverenja miliona ljudi širom sveta. Od zapisane doktrine do kodeksa ponašanja, rimski papa propoveda hrišćansku doktrinu katolicima čiji broj prevazilazi 1.2 milijarde. Po broju vernika, odmah iza je pravoslavna crkva koja je, premda prilično uniformna u učenju, rascepkana na više nacionalnih pravoslavnih crkvi. Pravoslavni patrijarsi i rimokatolički poglavar zajedno utiču na oko 2 milijarde hrišćana šitom sveta, piše Newsweek.rs.

Naravno, ne slažu se svi sa crkvenim učenjima, naročito ne po pitanju određenih "kontroverznih" tema kao što su istopolni brakovi i slično. Među tim temama, kontracepcija i abortus su možda dva najosetljivija pitanja.

Što se tiče Rimokatoličke crkve, osuda kontraceptivnih metoda jedan je od najdublje usađenih i najduže prisutnih stavova "Svete stolice". Velika istorijska imena kao što su Klement Aleksandrijski i Hipolit Rimski, iznosili su oštre i snažne osude bilo kog metoda koji veštački blokira začeće.

Iako su hrišćanski oci od rođenja crkve bili protiv kontracepcije, pre dolaska Isusa Hrista kontraceptivna sredstva bila su široko rasprostranjena, naročito u Rimskom carstvu.

U stvari, stari Rimljani su kontracepciji toliko bili skloni da je masovna upotreba, smatraju naučnici, dovela do izumiranja biljke koja se smatra najefikasnijim prirodnim kontraceptivnim sredstvom. Ova biljka zove se Silfijum.Silfijum je biljka u srodstvu sa peršunom i koristila se kako u kulinarske svrhe, tako i kao lek i kontraceptivno sredstvo.

Travari se kunu u čaj od peršuna: Moćan čistač organizma!

Wikipedia, Simbol srca (seme Silfijuma) na drevnom kirenskom novcu
Wikipedia, Simbol srca (seme Silfijuma) na drevnom kirenskom novcu

Istoričari znaju da je gajena u najstarijem grčkom gradu u Severnoj Africi - Kireni (današnja Libija). Silfijum je bio toliko važan za ekonomiju ovog grada da je prikaz biljke kovan na kirenskom novcu.

U istorijskim izvorima, Silfijum se prvi put pominje u 7. veku pne. u Egiptu, gde je korišćen i kao kontraceptivno sredstvo i kao lek za kašalj, lepru i otoke.

Silfijum je širom Starog sveta korišćen u brojne svrhe i bio je toliko rasprostranjen da je do 1. veka pne. bio na ivici izumiranja. Plinije Stariji u svojoj "Istoriji prirode" navodi da je biljka predstavljena imperatoru Neronu kao izuzetna retkost.

Masovna upotreba Silfijuma svakako je, smatraju istoričari, uticala na rane hrišćane da kontracepciju i abortus gledaju kao najveće zlo. Ipak, uticaj ove biljke na moderno društvo ne prestaje tu.

Svi znaju koji je simbol za srce i da taj simbol uopšte ne liči na pravo srce. Neki smatraju da je simbol nastao kao prikaz ženske zadnjice, drugi da predstavlja biljku u cvatu, ali malo ko zna da se simbol pojavljuje na kirenskom novcu. Ovaj oblik, smatraju naučnici, najverovatnije predstavlja seme Silfijuma.

Veza između Silfijuma i seksa je očigledna, a brojni antički pisci kao što su su Pausanija ili Katul direktno povezuju ovu biljku s ljubavlju. Moguće je da je biljka korišćena kao "Remedia amoris", odnosno "lek od ljubavi", međutim ukoliko simbol srca stvarno potiče od semena Silfijuma, kao što određene akademske struje sugerišu, onda je u našoj modernoj simbologiji prisutna jedna velika istorijska ironija.

Zašto sam prestao da vršim abortuse: Jeziva ispovest doktora Adaševića!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs