Običaji

Noć kada se Bog javlja: Ako želite da se udate, uradite ovo na Bogojavljenje!

Svima je poznato da se na Bogojavljnje ispunjavaju želje, pa uoči ovog praznika pozdravite bližnje rečima "Bog se javi", a otpozdrav je "Vaistinu se javi"
Zanimljivosti 18.01.2016. - 13:21h Autor: opanak.rs
Foto: AP

Bogojavljanje spada u jedan od najvećih hrišćanskih praznika, pa shodno tome, razvili su se mnogi narodni običaji vezani kako za sam taj dan, tako i za noć uoči Bogojavljenja.

 

1. Otvaranje nebesa

 

Ovo je najpoznatiji običaj vezan za Bogojavljensku noć. Naime, veruje se da se dan pred Bogojavljenje, tačno u ponoć otvaraju nebesa. Tom prilikom treba da se pogledaju nebo i zamisle želje za koje se veruje da će se sigurno ostvariti.

 

2. Ogledalce ispod jastuka

 

Običaj je da neudate devojke veče pred Bogojavljenje stave ogledalce ispod jastuka, jer se veruje da će tako sanjati mladića za koga će se udati.

 

Krstovdan svaki Srbin slavi kao slavu: Evo šta da radite, a da se ne ogrešite!

 

 

3. Voda sa izvora

 

U nekim krajevima je običaj da na Bogojavljensko jutro mlade devojke odlaze do netaknutog izvora vode, bace u njega nekoliko zrna pšenice ili neke druge žitarice i kažu: “Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive”. Zatim zahvataju vodu i nose je svojim ukućanima. Ponegde se još sačuvao običaj da ukućani popiju malo te vode preko sekire, jer se veruje da će se na taj način izbeći svađa među njima.

 

4. Predskazanje vremena

 

Običaj je negde da starije žene na Bogojavljenje vode računa o vremenskim prilikama i tako predskazuju kakva će godina biti. Ako, recimo, taj dan bude mraza i snega, veruje se da će godina biti rodna, a vedro vreme najavljuje sušnu godinu.

 

18. januar, dan strogog posta: Običaji za zimski Krstovdan, praznik krštenja Isusa Hrista

 

5. Ukrštanje vetrova najavljuje narednu godinu

 

Na Bogojavljenje izlazi se na neku vetrometinu sa malo pepela u ruci. Pepeo se pušta da bi se odredilo koji se vetra zakrstio, odnosno, koji vetar je bio pobednik na Krstovdan. Godina će biti sušna ako duva istočni vetar, zapadni vetar predskazuje rodnu godinu, dok južni vetar predskazuje kišnu i bolešljivu godinu.

 

6. Kupanje u reci za zdravlje

 

Zarad boljeg zdravlja u reci se ritualno izvodilo kupanje pred samo svanuće na Bogojavljenje. Ovaj ritual mogli su da izvode isključivo zdravi ljudi.

 

7. Trka za krst

 

U reku se baca Časni Krst, a mladići se takmiče koji će prvi da stigne do njega. Za onog maldića koji prvi dopliva do njega veruje se da će imati sreće tokom cele godine.

 

Pitao sam Boga: Prosvetljujuće reči za sve one kojima ponestaje snage!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...