Potpuno otkačeno

Čehinje proriču budućnost pomoću cipela: Neobična novogodišnja verovanja širom sveta!

Čehinje se leđima okrenu prema vratima i bacaju cipele iza leđa. U zavisnosti od položaja cipele, udaće se sledeće godine ili će i dalje biti devojke
Zanimljivosti
01:22h Autor:
Čehinje proriču budućnost pomoću cipela: Neobična novogodišnja verovanja širom sveta!
Foto: Thinkstock

Neki ga nazivaju Dedom, neki tatom, neki samo božićnim čovekom, ali kontekst Deda Mraza je isti širom sveta.

Tzv. "serator" za prosperitet

Španci, Italijani i Portugalci za Božić u jaslicama skrivaju "El Kaganera" ili u bukvalnom prevodu "seratora". Ova figurica nosi tradicionalnu katalonsku kapicu ili "beretinu" i obavlja veliku nuždu. Kao takva, simbol je plodnosti zemlje i prosperiteta kojoj se ukućani nadaju u sledećoj godini. Mnoge slavne ličnosti poput Baraka Obame, Vudija Alena i Barta Simpsona već su dobile počasni "El Kaganer", a svake godine ih he sve više.

Staro verovanje za više sreće u narednoj godini: Evo šta treba da darujete voljenima!

Katalonci panj tretiraju kao živo biće

Katalonci neguju neobičnu tradiciju maženja panja. Božićni panj s licem i tradicionalnom barettinom ili Caga Tio prema tradiciji deca od praznika Bezgrešnog začeća do Badnjeg dana paze i pokrivaju ćebetom. Na Badnji dan panj izbacuje poklone. Neki ga nakon toga spale i štapovima teraju da obavi veliku nuždu za prosperitet, a drugi ostave za sledeći Božić.

Da li ću se udati sledeće godine? Čehinje pitaju cipele

Na Badnji dan neudate Čehinje proriču budućnost i stanje ljubavnog života u sledećoj godini. To čine tako što se leđima okrenu prema vratima i bacaju cipele iza leđa. Ako cipela padne na pod tako da vrh gleda prema vratima, onda to znači da će se sledeće godine udati, ali ako je peta okrenuta ka vratima čeka ih još jedna godina devojačkog života.

Horoskop predviđa: Najluđi provod za Novu godinu, ovaj znak ne sme da ostane kod kuće!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Norvežani skrivaju metle od veštica

Norvežani veruju da na Badnji dan izlaze veštice i traže metle kako bi letele. Upravo zbog toga ih skrivaju po kući, a muškarci pucaju iz puške kako bi uplašili loše duhove.

Pauk na jelci donosi sreću

Ukrajinci jelku ukrašavaju tradicionalnim ukrasima i onim malo manje tradicionalnim. Na jelci skrivaju veštačkog pauka i mrežu, a onog ko ih pronađe čeka sreća. Prema starim verovanjima, udovica koja je ostala sama nije mogla sebi da priušti ukrase za božićnu jelku, ali kad se probudila pronašla ga je ukrašenog paukovom mrežom.

Narodna verovanja vezana za novogodišnju noć: Mali rituali koji garantuju ljubav i novac!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Crveni donji veš donosi sreću

Španci su poklonici neobičnih običaja i za praznike idu korak dalje. Novu godinu čekaju u crvenom donjem vešu zato što donosi sreću. Stanovnici La Font de la Figere svake godine organizuju trku. U donjem vešu trče ljudi svih uzrasta.

U rolšulama u crkvu

U venecuelanskom gradu Karakasu stanovnici od 16. do 24. decembra u ranim jutarnjim satima posećuju crkve i to na koturaljkama ili rolšulama. Saobraćaj je zaustavljen sve do osam sati ujutro, a noć pre deca za prst vežu konopac i prebace ga kroz prozor. Na putu do crkve stanovnici povlače te konopce i bude decu.

Potresno pismo Deda Mrazu: Umesto igračaka, dečak poželeo nešto neverovatno! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Božićni puding ispunjava želje i donosi sreću

Božićni puding deo je praznične tradicije u Velikoj Britaniji. U pripremi ovog kolača važan je način mešanja. Ako se na Božićni puding meša u smeru kazaljke na satu i pritom zamisli želja, ispuniće vam se. Takođe, neki u kolač dodaju novčiće i onog ko ih pronađe pratiće sreća.

10 korisnih novogodišnjih trikova: Štede i novac i vreme! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs