Naučnici objasnili

Iskustvo, genetika, lična percepcija: Zašto je lepota u oku posmatrača?

Kako bi utvrdili utiče li genetika na to koliko nekoga smatramo privlačnim, naučnici su istraživali šta karakteristikama privlačne osobe smatraju blizanci, a zatim uporedili rezultate dvojajčanih i jednojajčanih blizanaca
Zanimljivosti 05.10.2015. - 22:42h Autor: nationalgeographic.rs
Foto: Shutterstock

Ukoliko se u razgovoru u kom učestvuje više ljudi pomene nečija lepota, u najvećem broju slučajeva će se povesti rasprava.

 

Nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo i zbog čega: naša percepcija toga da li je neko privlačan ponajviše je rezultat ranijih iskustava.

 

U okviru ovog istraživanja, stručnjaci analizirali 547 pari jednojajčanih blizanaca i  214 pari dvojajčanih. Svi učesnici studije posmatrali su lica 98 muškaraca i 102 žene i ocenjivali ih u skladu s time koliko su im privlačni. Stručnjaci su dobijene rezultate pojedinaca uporedili s prosečnim rezultatima i doneli zanimljiv zaključak: dve nasumično odabrane osobe se slažu u vezi s time koliko je neko privlačan u 48 odsto slučajeva.

 

Žena koja osvaja svakog muškarca: Šta to jednu damu čini lepom!

 

Kako bi utvrdili utiče li genetika na to koliko nekoga smatramo privlačnim, naučnici su istraživali šta karakteristikama privlačne osobe smatraju blizanci, a zatim uporedili rezultate dvojajčanih i jednojajčanih blizanaca. Interesantno je da su rezultati pokazali da se jednojajčani blizanci češće od dvojajčanih slažu u vezi s time da li je neka osoba privlačna - što znači da genetika igra značajniju ulogu nego što smo mislili, ističe Lora Džermin iz Opšte bolnice „Masačusets“ u Bostonu, autorka ove studije.

 

Dakle, genetika jeste važna, ali ne treba zaboraviti ni okruženje: čak i blizanci koji su odrastali u istim kućama, ali imali drugačija individualna okruženja (kao što su krugovi prijatelja), izgradili su drugačija viđenja lepote. Pored toga, ranije istraživanja su pokazala da, ukoliko nečije lice povežemo s nečim pozitivnim, smatraćemo ga privlačnijim.

 

Ukoliko sve to uzmemo u obzir, moguće je da je iskustvo još važnije od genetike kada je u pitanju shvatanje lepote, smatraju stručnjaci.

 

Džaba vam lepota: 11 stvari bez kojih i najlepša žena izgleda ružno!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...