Retka ljubav

Zbog jedne divne, crne žene: Pevač otkrio istinu o jednoj od najlepših narodnih pesama!

I nakon više od 4 decenije od kad je snimljena, ova balada je i dalje veoma slušana među svim generacijama
Zanimljivosti
06:42h
Zbog jedne divne, crne žene: Pevač otkrio istinu o jednoj od najlepših narodnih pesama!
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Godina 1972.:

Ja gledao sam sunce na istoku kako se budi, i gledao sam oblake i jutro u tisuću boja, i sklapao oči od bola i skrivao suze, a ona je ostala tamo daleko u noći. Zbog jedne divne crne žene...

Ova pesma Krunoslava Kića Slabinca, koju je napisao nakon povratka iz SAD, bila je na vrhu svih domaćih top - lista. A ko je tajanstvena "divna crna žena" ­pevač i autor pesme otkrio je pre tačno 43 godine za čitaoce lista "Plavi vjesnik".

Idem tamo gde me čeka moja verna, plava reka: Životna priča Kemala Montena!

Foto: Youtube printscreen / YUGOgent
Foto: Youtube printscreen / YUGOgent

"I prije svoga odlaska u SAD, razmišljao sam da napišem i posvetim pjesmu crnokosim djevojkama. Povod je bio moj zid u kućnoj veži zbog čega primam svaki dan "jezikovu juhu" od stanara. Naime, jedno jutro zid je osvanuo išaran ovom rečenicom: "Djevojke baš ste lude što volite ovog Kiću koji misli da su samo plavojke zgodne žene! A mi crnke?" Ispod toga: potpisi dvadesetak vjerojatno crnokosih djevojaka."

Životna priča Masima Savića: Probao sam drogu, ali sam izabrao porodicu!

A crnka zaista postoji?

"Da. Ali da sam znao koliko ću zbog toga propatiti i drugima nanijeti boli, ne bih ništa pisao... prestao bih pjevati. No, da krenem od početka. Odletio sam u Njujork na turneju i tamo stjecajem okolnosti upoznao divnu crnokosu djevojku. Zaljubio sam se kao dječak. I kao uvijek u našoj profesiji, dolazi ono najteže. Odlazak. Ne znam jesu li to već godine, ili sam po naravi takav, ali sam u avionu strahovito patio. U toj srebrnoj ptici svi su se oduševljavali izlaskom sunca, a ja sam sjedio tužan i sam..."

Daleko me nosila ptica srebrnih krilaU zemlju u kojoj je nekada i ona bila,Toliko sam želio sreću i ljubav bez kraja,Ali život me odnio dalje, daleko od nje...Zbog jedne divne crne žene...

Tu sam napisao tekst, a kompozicija mi je već polagano sjela u uho... U Zagrebu sam je dovršio, a zatim snimio na ploču. Postala je tražena jer je iskrena i napisana u jednom dahu."

Sonja Savić: Bila sam srećna kad sam pronašla ljude koji su jednako nesrećni kao ja! (FOTO, VIDEO)

Šta vas je toliko povredilo?

"Naše poznanstvo i ljubav povrijedili su me na vrlo grub način. No, da kažem malo više o toj tajanstvenoj, kako su je neki nazivali. Zove se Mira i rodila se i živjela u našoj zemlji sve do svoje čevrte godine. Zatim je otišla u Sjedinjene Države. Poslije toliko godina sada je došla ovamo i nakon mjesec dana pojavio se mali intervju u jednom listu. Što je tu svega nadrobljeno! Nisam vjerovao svojim očima. Žao mi je zbog nje. Jedna iskrena inspiracija i ljubav tako su povrijeđene.

Nije mi jasno zašto su se okomili na mene. Ja ni od koga nisam sakrivao Miru (u listu piše da sam je zaključavao u sobu) vodio sam je svuda sa sobom, i na izlete, i na koncerte. Volimo se iako je bila prije udata, a to je zaista samo naša stvar (u listu piše da čeka razvod da bi se udala za Kiću).

Zašto nisu mogli biti kavaliri prema jednoj ženi, a ne da je bezobzirno napadnu kojekakvim izmišljotinama. Pisali su u tom članku i da sam imao s nekom djevojkom dijete i još toliko ružnih neistinitih stvari da još ni sad ne mogu doći k sebi.

Ako je već ne poštuju kao ženu, onda su mogli poštovati njezino strano državljanstvo. Sve to me je dotuklo. Više ne znam što da radim. Svaki put primim neki novi udarac i dođe mi da sve to ostavim i nestanem."

Psihički propala, oterana u grob: Perverzan život nimfomanke Ave Gardner! (FOTO)

Gde je sada Mira?

"Naglo je morala otputovati obitelji. Članak, i razna prepričavanja stigla su brže do Njujorka nego što bi to itko pomislio. Snivali smo šetnje, putovanja i sve ono najljepše, a sve je srušeno u trenutku. Čitav taj slučaj Mira i ja smo predali odvjetniku Liviju Androisu a on će dalje proslijediti sudu. Vjerujte da uporno tražim svoj mir i nekoga tko mi to može osigurati. Dvadeset i osam mi je godina i želio sam da Mira i ja imamo svoj mir na što imamo potpuno pravo. Ne da se nigdje ne pojavljuje, već da bude izvan svijeta biznisa, intervjua ili filmskih kamera, a zato nije potrebno nju maltretirati."

Idete li ponovo u Njujork?

"Ne znam kad ću uspjeti. Rastanci su mi najteži. Tako mi se dogodilo i u Sovjetskom Savezu... nikad se više nismo vidjeli. I opet rastanak. Uvijek ti rastanci koji me uništavaju. Ali bolje i to, živjeti u rastanku i daleko da bih barem tako sačuvao tu ljubav."

Razvodi, poroci, skandali, teška bolest! Život Marijane Mateus: Luksuz je ulaznica za pakao!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs