Istraživanje

Muškarci su manje plodni posle 35. godine

Tim francuskih stručnjaka je došao do otkrića da verovatnoća za začeće bebe počinje da pada kod onih parova kod kojih partner ima više od 35 godina
Zanimljivosti 05.08.2013. - 12:20h Autor: Tanjug

Novo istraživanje francuskih stručnjaka je pokazalo da nemaju samo žene biološki sat. Oni su analizirali više od 12.200 parova koji su se podvrgli lečenju neplodnosti i otkrili su da verovatnoća za uspešnu trudnoću počinje kod muškaraca da pada posle 35. godine.

 

Naučnici su takođe otkrili, prenosi Moj doktor da su godine oca, kao i godine majke, blisko povezane sa smanjenjem broja trudnoća, kao i da se broj spontanih pobačaja povećava ako je otac stariji od 35 godina.

 

Doktor Stefani Belok iz pariskog centra za asistiranu reprodukciju Elo (Eylau) kaže da se i ranije verovalo da je parovima kod kojih je muškarac stariji potrebno više vremena da začnu.

 

Stručnjaci su dodali da to otkriće ima važnu ulogu za parove koji žele da zasnuju porodicu. Oni su takođe istakli da bi tretmani poput "in vitro fertilizacije" trebalo da budu preporučeni parovima u kojima su muškarac i žena stariji od 35 godina.

 

"Te metode, mada same po sebi nisu garant uspeha, mogu pomoći parovima u kojima je muškarac stariji da žena brže zatrudni, a čime bi se smanjio i rizik za spontani pobačaj", zaključila je dr Belok.

 

In vitro fertilizacija je postupak vantelesne oplodnje na klasičan način, koji se uglavnom sprovodi kod pacijentkinja čiji partneri imaju relativno dobar nalaz spermograma.

 

Metoda se primenjuje kod parova gde postoji sterilitet, znači kod parova koji imaju uredne nalaze, a ne dolazi do trudnoće ili kod parova gde je uzrok steriliteta problem sa tubom.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...