Da li ste znali?

Ovo vam nikada ne bi palo na pamet: Zanimljivosti koje niste znali!

U srednjem veku bolesnike su negovale najčešće kaluđerice, koje su se između sebe nazivale sestrama. Taj naziv kasnije je zadržan i za školovane medicinske sestre
Zanimljivosti
11:00h
Ovo vam nikada ne bi palo na pamet: Zanimljivosti koje niste znali!
Foto: Thinkstock

Deca koja žive u blizini aerodroma slabije pamte događaje i ono što su učila kako u bližoj tako i u daljoj prošlosti - tvrdi jedna međunarodna istraživačka ekipa koja je ispitivala pamćenje mališana iz okoline velikih nemačkih aerodroma. Razlozi za ovu pojavu su stalna buka i zvučni alarmi.

Pola kilograma pirinča u toku kuvanja uveća se tri puta. Nekuvan pirinač može da se održi neograničeno, pod uslovom da ga ne napadnu pirinčani žišci.

Konoplja uzgajana u Jugoslaviji: Zvali smo je Veselica i od nje pravili med i rakiju!

Na vrhuncu moći, oko 400. godine pre nove ere, Sparta je imala 25.000 građana i 500.000 robova.

U Vašingtonu ima više telefona nego stanovnika.

Za stalno menjanje raspoloženja i ponašanja dece u pubertetu odgovorne su promene nekih nervnih spojeva u mozgu - tako bar tvrde neki američki stručnjaci.

Prvi sigurnosni pojas za vozače automobila patentiran je 1885. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Beli luk vodi poreklo iz jugozapadnih predela Azije. Za njega su jos 5000 godina pre naše ere znali Sumerci i narodi koji su živeli oko reka Tigar i Eufrat.

Sudbinsko rođenje: Koje ste dete po redu određuje kakav ćete život imati!

Prošlo je 60 godina otkako je prvi put prikazan film "Prohujalo sa vihorom". Prema statistikama, ovaj film do sada je gledalo najviše osoba: 504,3 miliona. Drugo mesto po gledanosti pripada filmu "Rat zvezda", a "Titanik", film iz 1997. godine, zauzima treće mesto - gledalo ga je 355,4 miliona ljudi.

Buzdovan je kao oružje poslednji put upotrebljen kod nas u Prvom srpskom ustanku.

U srednjem veku bolesnike su negovale najčešće kaluđerice, koje su se između sebe nazivale sestrama. Taj naziv kasnije je zadržan i za školovane medicinske sestre.

U davna vremena kineske žene koristile su lutku od žada da bi na njoj lekarima pokazale mesto na telu koje ih boli.

Izgledi svetske populacije: Koliko će ljudi živeti u Srbiji 2100. godine?

Knjiga prosečne veličine sa imenima svih insekata - a na našoj planeti postoji više od 900.000 poznatih vrsta - imala bi oko 6.000 stranica.

S dolaskom tmurnih zimskih dana povećava se čovekova potreba za snom. Početkom marta ova potreba počinje da se smanjuje.

Godine 1994. održana je nesvakidašnja novogodišnja proslava. Bogati putnici, spremni da plate 23.000 dolara, proveli su, leteći "konkordom", 32 sata "na putovanju u nedođiju". Ulazeći u različite vremenske zone, Novu godinu dočekali su više puta.

Papirni tapeti pronađeni su u Kini ubrzo pošto je načinjen i sam papir. U Evropu su stigli u 16. veku.

Cvet lala naziva se jos i tulipan. Latinski naziv "tulipa" nastao je od persijske reči "dulbant", što znači turban, na šta ovaj cvet i podseća. Od latinskog "tulipa" nastali su nazivi za lalu u mnogim jezicima, pa i naš izraz tulipan.Prve lukovice lale stigle su u Evropu iz Istanbula.

Malo je poznato da je Napoleon pisao dobre i neobicne romane. Njegov roman "Vojvoda od Eseksa" delo je o utvarama koje podseća na priče Edgara Alana Poa, a napisao je, u istočnjackoj tradiciji, i roman "Prorokova maska".

Kako su se zvale žene srpskih vladara: Jelene i Ane najbrojnije!

Godišnje se popije 135 miliona kubika kafe među tečnostima na svetskom tržištu kafa zauzima drugo mesto odmah iza nafte!

Suprotno ukorenjenom mišljenju, magarci spadaju u najpametnije kopitare. Oni, na primer, dlakama na bradi probaju da li je kroz žičanu ogradu puštena struja, a na opasno mesto stupaju samo kad gospodar pređe preko njega.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs