6 značenja

Koja osećanja krije boja ruže?

Džentlmen ili udvarač, zaljubljen ili veran prijatelj, muškarac najčešće poklanja buket ruža kada želi da ostavi utisak na lepši pol. Osim opojnog mirisa i lepog izgleda, ruže šalju tajanstvenu poruku preko boje
Zanimljivosti
12:58h Autor:
Koja osećanja krije boja ruže?
Foto: Shutterstock

Možda su vam i poznate situacije kada umesto crvenih ruža dobijete bele. Sa druge strane, znate li šta znače boje buketa koji dobijete? Privrženost, ljubav, simpatija? Saznajte u nastavku.

Crvene: Ljubav i romansaJedan od najuniverzalnijih simbola, crvene ruže predstavljaju pravu ljubav. Zanimljivo je i to da su se pojavljivale, kroz istoriju, u različitim kulturama i civilizacijama kao politički i religijski simbol. Žute: Prijateljstvo, radost, dobrobitTokom istorije, žuta boja se uvek povezivala sa suncem. Upravo su zbog toga ruže žute boje odlične za popravljanje raspoloženja. One šalju poruku zahvalnosti i platonske ljubavi, bez romantičnog podteksta drugih boja. Ova boja predstavlja osećanje radosti i zadovoljstva.Ljubičaste: Zanos, veličanstvenost, ljubav na prvi pogledLjubičasta boja tradicionalno se povezuje sa kraljevskim porodicama. U ovom smislu, ruže u nijansi boje lavande ukazuju da vas neko smatra veličanstvenim i raskošnim. Ukoliko se neko zaljubi u vas na prvi pogled, definitivno će obabrati da vam pošalje ovakav buket.Ružičaste: Ljubav, zahvalnost, poštovanjeRužičasta sa sobom nosi konotaciju elegancije i gracioznosti, kao i poetske ljubavi. Tamno ružičaste ruže simbol su zahvalnosti i poštovanja i tradicionalan su način da nekome izrazite zahvalnost. Svetlo ružičaste ruže povezuju se sa nežnošću i divljenjem, a mogu se koristiti i kao izraz naklonosti i saosećanja.

Bele: Čistoća, nevinost, naklonost, duhovnostU ranoj tradiciji bele ruže su korišćene kao simbol prave ljubavi, ali nešto kasnije ova simbolika postaje obeležje crvenih ruža. Poznata i kao “mladin” cvet, bela ruža je tradicionalni cvet na venčanjima. U tom smislu, bela ruža predstavlja jedinstvo, vrline i čistoću nove ljubavi. Povezuju i sa čašću i poštovanjem.

Narandžaste: Želja, entuzijazam i strastNarandžaste ruže simbolišu most između prijateljstva (kojeg simbolizuju žute) i ljubavi (koju predstavljaju crvene ruže). One mogu biti izraz fascinacije ili poklon koji govori da ste ponosni na nekoga ili da je neko ponosan na vas i vaša dela.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs