Iznenadićete se

Ona može i šta drugi ne mogu: 8 čudnih moći britanske kraljice!

Tačno je da je uloga kraljice Velike Britanije uglavnom ceremonijalna, ali Elizabeta II i dalje ima veliku moć
Zanimljivosti 20.05.2015. - 09:11h Autor: B92
Foto: Reuters

Tačno je da je uloga kraljice Velike Britanije uglavnom ceremonijalna, ali Elizabeta II i dalje ima veliku moć
Neki aspekti te moći su pokazatelj toga da svet još nije odustao od monarhije, a neki su u najmanju ruku bizarni.

 

Gorka tajna lepe kraljice: Upoznajte Maksimu od Holandije! (FOTO)

 

1. Kraljica je vlasnica svih labudova na Temzi

 

Tehnički, svi neobeleženi labudovi pripadaju kraljici iako Kruna demonstrira svoju ulogu samo u određenim delovima Temze. Danas se ta tradicija ogleda u jedinstvenom običaju hvatanja i prstenovanja labudova, koji se potom ponovo puštaju u divljinu. “Love” ih stručnjaci obučeni u tradicionalne uniforme u pratnji zvaničnog obeleživača.

 

2. Kraljica je vlasnica svih delfina u britanskim vodama

 

Svi kitovi i delfini koji plivaju oko ostrva u vlasništvu su suverena i to prema odluci iz 1324. godine kada je Britanijom vladao Edvard II.

 

Foto: Reuters
Foto: Reuters

3. Kraljica može da vozi bez vozačke dozvole

 

Vozačke dozvole se izdaju u kraljičino ime, a ona ostaje jedina osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu kojoj nije potreba dozvola da vozi, niti njena kola moraju imati registarske tablice
Kraljica se odlično snalazi za volanom, budući da je naučila da vozi još tokom Drugog svetskog rata, kada je upravljala vozilom hitne pomoći. Zahvaljujući dobroj obuci, ume da zameni i svećice.

 

Ženskaroš na tronu: Kralj spavao sa 1500 žena! (FOTO)

 

4. Kraljica ima dva rođendana

 

Kada ste monarh jedne države, jedan rođendan nije dovoljan. Kraljičin zvanični rođendan slavi se jedne od subota u junu, iako je njen stvarni rođendan 21. april.

 

5. Kraljica poseduje privatni bankomat

 

U podrumu Bekingemske palate instaliran je bankomat iz čisto praktičnih razloga. Kraljica ima karticu banke Coutts, jedne od najprestižnijih u Britaniji.

 

Foto: AP/John Giles
Foto: AP/John Giles

6. Kraljica ima ličnog pesnika

 

Pesnik laureat je počasna titula koju Britansko društvo dodeljuje pesniku “čiji je rad od nacionalnog značaja”. Kad je ta titula prvi put uvedena, kraljičin pesnik dobijao je 200 funti godišnje i buteljku vina. Sada lauret dobija bure šerija.

 

7. Kraljica ima mogućnost da sruši australijsku vladu

 

Budući da se nalazi i na čelu Australije, kraljica ima određenu nadmoć u odnosu na vladu te zemlje. Na primer, 1975. kraljičin predstavnik u toj zemlji ser Džon Ker otpustio je premijera, a tri sata kasnije i parlament. Izbori su morali da se u celosti sprovedu.

 

Prevrtljivi anđeo: Princeza Dajana htela da ubije Kamilu!

 

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Osim Velike Britanije i Australije, kraljica vlada Antigvom i Barbudima, Bahamima, Barbadosom, Belizeom, Kanadom, Grenadom, Jamajkom, Novim Zelandom, Papuom Novom Gvinejom, Sent Kitsom i Nevisom, Svetom Lucijom, Sent Vinsentom i Grenadinima, Solomonskim ostrvima i Tuvaluom. Svi su članovi Komonvelta, odnosno, nekadašnje britanske kolonije.

 

Otkriveno ime britanske princeze: Trostruki omaž dedi, baki i prabaki!

 

8. Ona je i na čelu crkve

 

Kraljica Elizabeta II je i na čelu Anglikanske crkve koju je ustanovio kralj Henri VIII nakon odvajanja od katoličanstva u 16. veku. Njena zvanična titula je “braniteljka vere i vrhunski vladar Anglikanske crkve”. Ona takođe ima moć da postavlja biskupe i nadbiskupe.

 

Zanimljivo je da naslednici krune ne mogu biti druge veroispovesti. Na primer, ako bi princ Čarls poželeo da pređe na islam, ne bi mogao da nasledi tron.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...