Obratite pažnju

Strah, želja, panika: Šta je šesto čulo i kako da ga slušate!

Ukoliko se nalazite pred bitnom odlukom i jedna od dve opcije je veoma primamljiva, a vi ipak osećate muku i iscrpljenost kada treba da je odaberete, vratite se korak nazad i dobro razmislite o toj odluci
Zanimljivosti 15.05.2015. - 10:50h
Foto: Shutterstock

Intuicija ili šesto čulo, kako je mnogi nazivaju, često utiče na odluke koje donosimo. Ali, šta je zapravo intuicija?

 

Da li imate šesto čulo: Znakovi koje ne smete da ignorišete!

 

Intuicija je definisana kao ono što osećamo kada se mozak oslanja na prethodna iskustva i spoljne signale, u skladu sa čim treba doneti krajnju odluku koja je od značaja za nas.

 

Međutim, taj proces se dešava veoma brzo, zbog čega je intuitivna reakcija na podsvesnom nivou. Baš kao i u mozgu, postoje i neurotransmiteri u trbuhu koji reaguju na nadražaje iz okoline i emocije u sadašnjem ili prošlom vremenu. Kada se ovi neurotransmiteri stimulišu, osećamo senzacije u trbuhu, kao što su „leptirići u stomaku“.

 

Istraživači su postavili teoriju da „trbušni instinkt“, koji šalje određene signale mozgu, ima veliku ulogu u intuiciji.

 

Muškarci i intuicija

 

Suprotno opštem verovanju, po kojem samo žene gaje ovu misterioznu instinktivnu osobinu i muškarci mogu pokazati izrazitu intuitivnu moć. Štaviše, ta moć je izražena u istoj meri kao kod žena.

 

Međutim, u našoj kulturi, intuicija je posmatrana kao emotivna i nejasna kategorija, što se ne poklapa sa muževnom prirodom, pa muškarci često gube dodir sa ovim osećanjem. Oni se obično pozivaju na linearnost u donošenju odluka, pre nego na slušanje osećaja.

 

Žene su, sa druge strane, često podsticane da slušaju unutrašnje signale, pa se ispostavlja da su one intuitivnije.

 

Donose nesreću i izvlače život iz vas: 5 stvari koje odmah treba da izbacite iz kuće!

 

 

Kako slušati intuiciju?

 

Prvenstveno, obratite pažnju na sopstvene fizičke reakcije.

 

Ukoliko se nalazite pred bitnom odlukom i jedna od dve opcije je veoma primamljiva, a vi ipak osećate muku i iscrpljenost kada treba da je odaberete, vratite se korak nazad i dobro razmislite o toj odluci. Intuicija se, međutim, može lako zameniti sa snažnim emocijama kao što su strah, želja i panika. Zato je veoma važno fokusirati se na unutrašnji glas kojim telo šalje intuitivne signale.

 

I ne zaboravite - intuicija je najčešće u pravu.

 

Numerologija kućnog broja: Slučajnosti ne postoje!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...