Da ne čuje zlo

6 najčešćih sujeverja: Odakle potiču i da li ima istine u njima?

Najzastupljenija sujeverja s kojima se susrećemo vuku korene iz religije, mitova, ali i nekih banalnih stvari
Zanimljivosti
12:52h
6 najčešćih sujeverja: Odakle potiču i da li ima istine u njima?
Foto: Shutterstock

Potkovica donosi sreću, ustajanje na levu nogu nesreću, otvaranje kišobrana u kući takođe nije dobro - samo su neka sujeverja koja nam u većoj ili manjoj meri utiču na život. Ovo su najčešća sujeverja, s kojima se susrećemo, a koja vuku korene iz religije, mitova, ali i nekih banalnih stvari.

Da vam kuća bude bogata: 10 starih verovanja za privlačenje novca!

1. Prosuta so

Davno sujeverje "upozorava" da je prosuta so loš znak. I taj znak vuče korene iz Biblije. Naime, hrišćanska tradicija kaže da je Juda, na poslednjoj večeri prosuo so i to baš pre nego što je izdao Isusa. Ali, uz ovo sujeverje se veže još nekoliko teorija. U ne tako davnoj prošlosti, so je bila jako skupa, pa se njeno prosipanje smatralo lošim.

Zanimljivo je i da se lošim i neprijateljskim znakom smatralo kada bi se domaćinu, dok nudi goste, prosula so. Ali, uz prosutu so veže se i jedna pozitivna konotacija. Naime, ukoliko prstohvat soli prebacite preko levog ramena, to bi trebalo da odnese lošu sreću.

2. Razbijeno ogledalo

Uobičajeno je verovanje da će razbijeno ogledalo da donese sedam godina nesreće. Nekoliko je objašnjenja, a jedno od njih je da delići slomljenog stakla mogu da zarobe deo duše. Naime, nakon što se staklo razbije, razbije se i deo duše. Međutim, jedno objašnjenje krije se u prilično banalnoj činjenici.

Naime, prva ogledala su bila jako skupa, a onaj ko bi ih razbio morao je sedam godina da besplatno služi vlasnika ogledala kako bi otplatio štetu. U nekim kulturama nakon što neko umre, u kući se pokrivaju sva stakla kako bi duša nesmetano mogla da ode.

Ogledala privlače pozitivnu energiju: Gde treba, a gde ne smete da ih stavite prema Feng šuiju

3. Kucanje u drvo

Kucanje u drvo za sreću je još jedno od praznoverja. Dolazi iz paganskog verovanja da drveće ima dušu. Pagani su verovali da kada se drvo poseče, dobri duhovi iz drveća postaju zli i donose lošu sreću.

Kucanje o drvo tera loše duhove, pa zato neretko, kada kažemo npr. da ćemo "sigurno da dobijemo posao", "nađemo dečka", kucnemo o drvo kako se ne bismo urekli.

Zaštitite se prema Feng šuiju: Nedostatak svetla, otrovne strele i polovne stvari kradu energiju!

4. Crna mačka koja preseca put

U zapadnim kulturama crne mačke se odavno smatraju lošim znakom. Povezuju ih s vešticama, a čak se smatra da će nas, ukoliko nam preseku put, snaći neka nevolja.

Crna mačka koja vam pređe preko puta prema hrišćanskom verovanju zapravo je demon koji na vašem putu stvara prepreku koja sprečava ulazak na nebo. Ali u nekim kulturama poput Japana, Irske i Velike Britanije za crne mačke veruju da donose sreću.

5. Prekrštanje prstiju

Znak prekrštenih prstiju je još jedan oblik obrane od zlih duhova. Koreni ovoga su nejasni, iako se čini da se ovo narodno uverenje provlači najčešće u hrišćanskim zemljama. Naime, ako prstima napravimo hrišćanski simbol krst, osujetili smo zle duhove da bace senku na nešto lepo što nam se dogodilo.

Prste ćemo često da prekrstimo i kada odlučimo da izgovorimo neistinu, jer verujemo da nas to na neki način štiti od eventualnih posledica laži.

Boje i značenja dana u nedelji: Ponedeljak je beo, ne treba započinjati ništa važno!

6. Svrab levog dlana donosi novac

Verovanje da ćemo da dobijemo novac ukoliko nas zasvrbi levi dlan, kao i nagoveštaj da ćemo da damo novac ako nas zasvrbi desni dlan, veoma je uobičajeno i verovatno smo se svi susreli s njim.

Objašnjenje za njega nije nađeno, ali još jedno verovanje povezuje se sa svrabom dlana. Naime, postoji verovanje da, ukoliko nas zasvrbi dlan, treba da se počešemo od drveni predmet i to će da donese sreću.

Petak 13. i narodna verovanja: Zašto je ovaj dan simbol nesreće i prokletstva?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs