Vredi probati

Feng šui simboli dugovečnosti: Odaberite onaj koji vam je najbliži i držite se njega!

Postavljanje svih simbola neće vam nužno doneti željeni rezultat, a moglo bi da postane i kontraproduktivno. Zatp se držite devize "manje je više" i uspeh neće izostati
Zanimljivosti
09:52h Autor:
Feng šui simboli dugovečnosti: Odaberite onaj koji vam je najbliži i držite se njega!
Foto: Shutterstock

Postoji nekoliko moćnih simbola dugovečnosti, zdravlja i izdržljivosti po Feng šui teoriji. Njih možemo da primenimo u domu ili van njega. Kao i u svemu, nemojte da preterujete, jedan ili dva sasvim su dovoljni. Količina nije presudna, važna je pravilna primena.

Zaštitite se prema Feng šuiju - nedostatak svetla, otrovne strele i polovne stvari kradu energiju!

Krenimo od nešto više "kineskih" simbola. Za Kineze, najmoćniji simbol dugovečnosti je Sau, bog dugovečnosti. Najčešće je prikazan u žutoj haljini, s breskvom u ruci i čuturicom na pojasu, u kojoj se, prema predanju, nalazi nektar besmrtnosti. On je jedan od trojice najpopularnijih kineskih božanstava. Može da bude u obliku kipa ili naslikan, a uglavnom može da nađe u kompletu s preostalom dvojicom bogova, Fuk (bogatstvo) i Luk (sreća), s kojima čini trojstvo sreće Fuk Luk Sau.

Vu Lu je takođe jedan od tipično kineskih simbola zdravlja. To je čuturica s nektarom besmrtnosti koja osim zdravlja donosi sreću i brojne blagoslove. Njen oblik simbolizuje jedinstvo neba (gornji deo) i zemlje (donji) i povoljno ju je imati bilo gde u domu. Ako imate bolesnika u kući, postavljanje ovog simbola pokraj uzglavlja kreveta pomoći će pri oporavku.

Za dobro zdravlje i dug život - OVDE saznajte kako da uredite životni prostor pomoću 13 Feng šui saveta za blagostanje.

Osmorica besmrtnih, bilo u obliku kipa ili slike, donose zdravlje i dugovečnost članovima domaćinstva ukoliko ih postavite u svojoj dnevnoj sobi. Prema taoističkoj legendi, to su dve žene i šestorica muškaraca koji su živeli u različita vremena i pod različitim okolnostima stekli besmrtnost.

Ždral

je pored feniksa, najpovoljnija ptica po Feng šuiju. On simbolizuje dug život, sreću, harmoniju i lakoću leta. U domu je bolje da imate njegovu sliku, a u vrtu figuru. Njegovo postavljanje na jug donosi brojne mogućnosti, na zapadu donosi sreću vašoj deci, na istoku povoljno deluje na sinove, a na severozapadu na glavu porodice.

Upamtite da nešto ne mora da izgleda kineski da bi delovalo povoljno. Važna je simbolika i značenje koje za vas lično ima neki određeni simbol. Prikaz jelena kod nas je nešto sasvim obično. Kinezima pak, jelen predstavlja brzinu, izdržljivost i dug život. Postavljanjem slike ili figurice ove povoljne životinje u svom domu, njegovim članovima ćete doneti dug i lagodan život. Pripazite samo da na slici nije neki lovački prizor u kojem jelena love ili usmrćuju, jer bi to delovalo vrlo nepovoljno na zdravlje porodice kao i na opšti Feng šui vašeg doma.

Tri pomorandže, voda i cveće - mali Feng šui ritual za čišćenje doma od negativne energije.

Breskva

nam takođe nije strana. Kinezi veruju da je svaki deo njene biljke vrlo vredan, a posebno se ističe plod, koji kako veruju, donosi besmrtnost. Drvce s breskvicama od žada ili slika drveta punog ploda u južnom sektoru dnevne sobe sigurno donosi dobru energiju koja jača zdravlje i daje dug život.

Za kornjaču može da se kaže da je multifunkcionalni simbol koji možete da primenite u razne svrhe. Ona donosi dugovečnost. Naročito glavi porodice, ako držite jednu živu kornjaču u kući. Ona je simbol zaštite i podrške u svim životnim situacijama, kao i bogatstva i napretka, u zavisnosto od toga kako je primenjujete. U Feng šuiju ona predstavlja, uz zmaja, tigra i feniksa, jednog od četiri glavna zaštitnika. Njeno mesto je sever, gde simbolizuje zaštitna brda. Najbolje je zato da je držite upravo u tom sektoru. Ako je postavite iza leđa, na mestu gde sedite, bilo na poslu ili dok učite kod kuće, ona će vam biti moćna podrška.

Feng šui pravilo za ljubav i obilje - ne treba držati ništa ispod kreveta, sem jedne stvari!

Bambus

možda nije nužno biljka našeg podneblja, ali postao je vrlo omiljen i u našem kulturnom krugu. Njegova glavna karakteristika je izdržljivost i sposobnost da bude zimzelen. Možete da postavite posudu sa živim bambusom ili sliku bambusa na istoku dnevne sobe. Postoje dve varijante. Tanki prut, koji simbolizuje dugovečnost i prosperitet koji traju generacijama i masivno deblo, koje simbolizuje život bez bolesti.

Ako ga želite u vrtu, posavetujte se prvo sa stručnjakom o tome da li može određena vrsta da preživi u našim klimatskim uslovima. U krajnjem slučaju možete da posadite bor umesto bambusa, jer i njega krase ista svojstva, a Kinezi ih često slikaju zajedno, u kombinaciji sa šljivinim cvetom koji simbolizuje snagu.

Odlučite koji simbol od nabrojanih vam je najbliži i najprihvatljiviji i držite se njega. Postavljanje svih simbola neće vam nužno doneti željeni rezultat, a moglo bi da postane i kontraproduktivno. Zatp se držite devize "manje je više" i uspeh neće izostati.

Da pozitivna energija vlada vašim domom - OVDE saznajte kako da uredite prostor oko ulaznih vrata prema Feng šuiju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs