Čitava država digla se na noge da bi kralju Egipta našla savršenu suprugu: Reči kojima je pravdala svoju neveru su šok

Kralj Faruk od Egipta nije imao sreću u ljubavi. Čitava država mu je tražila suprugu koja mu je dala ono što je tražio, ali njihova ljubav nije bila srećna

Zanimljivosti
Čitava država digla se na noge da bi kralju Egipta našla savršenu suprugu: Reči kojima je pravdala svoju neveru su šok
Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Egipatski kralj Faruk I bio je dobar čovek, mada istorija ne tvrdi to sa sigurnošću. Zbog toga što je prvu ženu, Faridu od Egipta javno varao. Sve je počelo srećnim brakom. On je oženio mladu Faridu koja mu je rodila tri ćerke, ali kralju je trebao naslednik. Tu dolazi do bračnih problema, a kralj počinje da nalazi ljubavnice sa kojima se javno sastaje.

Tada Faruk i Farida sklapaju dogovor, on dobija dve ćerke i razod, a ona dobija treću ćerku i slobodu da živi mirno.

Prva supruga kralja Faruka od Egipta
Prva supruga kralja Faruka od Egiptafoto: Liszt Collection / akg-images / Profimedia

Par se razvodi i do smrti se više nisu sastali.

Pošto je kralj ostao bez žene, čitava država se podiže na noge kako bi mu našli odgovarajuću ženu koja će roditi naslednika, budućeg kralja Egiptu.

"Godinama sam bio usamljen čovek, iako sam bio okružen dvorjanima, pomoćnicima i prijateljima", napisao je Faruk od Egipta u svojim memoarima.

"Nariman je bila prvo ljudsko biće koja je razumela pravo ljudsko biće koje stoji iza titule kralja“, napisao je. "Ljudi kao da zaboravljaju da čovek stoji ispod krune."

Kraljica Nariman od Egipta
foto: Wikipedia

Pre nego što je sreo Nariman, buduću kraljicu Egipta i svoju drugu ženu, dobio je njenu sliku. Ona je tada imala 16 godina i bila je ćerka državnog službenika iz srednje klase. Kralju se devojka odmah svidela.

Dogovoren je sastanak pa se Faruk i Nariman upoznaju u draguljarnici. Odmah su bili privučeni jedno drugom. Nariman je raskinula veridbu sa advokatom Zakijem Hšimom i udaje se za kralja.

Ona je pre braka studirala istoriju, muziku i četiri evropska jezika. Bila je savremena Egipatska kraljica.

Nakon venčanja, Faruk je Nariman poveo na medeni mesec na francusku rivijeru. Dok se kralj kockao, Nariman je kupovala krzna i nakit.

"Oboje smo uživali jako," napisao je on.

Faruk od Egipta
foto: Scherl / SZ-Photo / Profimedia

Faruk od svoje nove supruge dobija sve ono što je očekivao i nadao se: zdravog i pravog sina kojeg su nazvali Fuad II od Egipta.

Samo šest meseci kasnije, Faruk je proteran iz svoje zemlje zajedno sa dve ćerke, sinom i novom ženom. Prvo su bili u Napulju, zatim na Kapriju...

Samo što su proterani, kralj odlučuje da se razvede od Nariman koja je u tom momentu imala 20 godina. Kao i prvu ženu, i ovu je optužio za preljubu. Istina je bila da je kralj dobio ono što je hteo i više mu Nariman nije bila važna.

Pred Nariman je stavio 2 zadatka: da mu ostavi sina i da se vrati u Egipat sama.

Kraljica Nariman od Egipta
foto: Wikipedia

Kada su novinari pitali Nariman zašto se desilo to što se desilo ona je rekla: "Bila je to Alahova volja, a kada Alah hoće, on nam stavlja povez na oči i zapečati nam uši za mudre savete."

Imala je 72 godine kada je umrla u svom rodnom Egiptu. Prilikom jednog intervjua kada su je novinari pitali za brak sa kraljem Egipta ona je rekla: "Mnogo smo pričali o kralju Faruku. Šta je sa Nariman?"

Narod Egipta će je pamtiti kao "pepeljugu s Nila."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs