Prirodni fenomen i njegova povezanost sa životima ljudi

Kako totalno pomračenje Meseca utiče na nas: Uzdržite se od svađa, ne počinjite novi posao!

Trudnice su u simbolici Meseca, pa je potrebno da se čuvaju i odmaraju toga dana, jer su mogući lažni bolovi i raniji porođaj
Zanimljivosti
14:24h Autor:
Kako totalno pomračenje Meseca utiče na nas: Uzdržite se od svađa, ne počinjite novi posao!
Foto: Thinkstock

Potpuno pomračenje Meseca se ove godine već desilo 15. aprila i to na istoj osi znakova Ovan-Vaga, a sada, 8. oktobra se dešava druga totalna lunarna eklipsa. Pomračenje će se desiti pred zoru u Severnoj Americi, počeće, po našem vremenu u 10 sati i trajati čitavih 59 minuta, sve do 11 sati i 24 minuta. Nad Srbijom će se dešavati, čak i ako se ne vidi od 12 sati i 25 minuta do 13 sati i 24 minuta.

Kako ovo pomračenje Meseca utiče na horoskopske znakove saznajte OVDE.

Ovo je drugo od četiri totalna pomračenja, bez delimičnih pomračenja u nizu. Sledeća dva će se dogoditi tokom 8. aprila i 28. septembra 2015. Specifičnost ovog pomračenja je i ta što je ovo "krvavi Mesec", jer ima izraženu crvenu boju kako ga vidimo satelitima i posmatranjem. Osim ove neuobičajenosti, zanimljivo je da će se desiti dva dana posle lunarnog perigeja, tačke kada je Mesec najbliži Zemlji.

OVDE pogledajte najbolje prizore "krvavog Meseca" širom sveta!

Sledeća lunarna tetrada, ciklus od četiri totalne lunarne eklipse će se desiti tek 2032. i 2033. godine., a u periodu od 2001. i 2100. biće samo osam lunarnih tetrada. Osim ovog astronomskog posmatranja, ovakve eklipse imaju i izraženu astrološku simboliku i značenje, naročito mundanog karaktera, utiče na narode i važne istorijske događaje.

U istoriji našeg naroda isti ovaj ciklus od četiri pomračenja zabeležen je između 1800. i 1806. godine i doneo Prvi sprski ustanak i početak oslobađanja od petovekovnog ropstva pod turskom vlašću. Čak i u narodnoj epskoj pesmi "Početak bune protiv dahija", pominje se Mesec koji se triput hvata, odnosno izlazi, kao i period kada se dešava, "od Tripuna do Đurđevdana" i od "Mitrova dana do Đurđevdana".

Dakle, živimo u važnom istorijskom razdoblju kada se nedostaci i neuspesi jasnije vide i kada svest naroda prepoznaje korisno i štetno za dalju budućnost. Naravno, uticaj se oseća i kod pojedinaca. Stari astrolozi, naročito arapska srednjovekovna škola, savetovali su da se za vreme pomračenja treba uzdržati od svađe, konflikta i sukoba, jer može dovesti do većih posledica, nego inače.

Takođe, ne treba ni počinjati ljubav, ili brak, kao ni važan posao. Primećen je i uticaj na zdravlje ljudi, pa tako se može osetiti pogoršanje hroničnih tegoba kardiovaskularnog karaktera, kao i kod uznemirenih i nervoznih ljudi sklonih nesanici i nemiru. Trudnice su u simbolici Meseca, pa je potrebno da se čuvaju i odmaraju toga dana, jer su mogući lažni bolovi i raniji porođaj.

Ne treba razmišljati o ovoj pojavi kao o nečemu strašnom i fatalnom. To je samo prirodni fenomen koji samo potvrđuje preciznost ciklusa u prirodi i njihovu povezanost sa životima ljudi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs