Na podsvesnom nivou

Tepanje među parovima ima sasvim drugu dimenziju: Naučnici otkrili razlog za takvo ponašanje!

Psiholozi objašnjavaju da u vezi težimo ka tome da se ponovo osećamo voljeno i prihvaćeno kao nikada ranije, odnosno kao nikada posle detinjstva
Zanimljivosti
01:10h Autor:
Tepanje među parovima ima sasvim drugu dimenziju: Naučnici otkrili razlog za takvo ponašanje!
Foto: Shutterstock

Kada smo zaljubljeni ništa nas ne čini srećnijim i sigurnijim nego osećaj da su naše intenzivne i pomalo opsesivne emocije uzvraćene istom merom, među koje spada i tepanje.

Iako se ljudima sa strane može činiti prilično otrcano, postoji naučno objašnjenje tepanja i sličnih ponašanja, a njegova je osnova neurohemijske prirode i povezuje se s prvim osećajima zadovoljstva i ispunjenja koje smo imali još u ranom detinjstvu, piše sajt Psyhology today.

Nauka to objašnjava tako da se tepanjem i dečijim govorom osoba nesvesno vraća u detinjstvo, delimično zato što je romantična veza biohemijski struktuirana na isti način kao i naši prvi doživljaj ljubavi još u ranom detinjstvu, odnosno ljubav koju smo dobijali od naših roditelja.

Neverovatnu priču dva najbolja druga iz detinjstva koji su posle 60 godina saznali da su rođena braća, pročitajte OVDE.

Isti neurotransmiteri u mozgu su aktivni u oba scenarija, a za takve emocije odgovorna su tri hormona - dopamin, fenilatilamin i oksitocin.

Dopamin je hormon koji u mozgu aktivira centar za nagrađivanje i zato, baš kao što to rade majka i dete, parovi žele da provedu što više vremena zajedno.

Takođe, lučenje dopamina u ovakvim situacijama daje nam pozitivne osećaje zadovoljstva, uzbuđenja, ushićenja, energiju i pojačan fokus i pažnju.

Fenilatilamin je odgovoran za fizičku ljubav medu partnerima, a radi se o "hemikaliji ljubavi" koja kod parova indukuje iste euforične osećaje koje majka i dete imaju jedno prema drugom.

Oksitocin nazivaju i "ljubavnim lepkom", hormonom koji spaja i čini da se osećamo zaštićenim, sigurnim i delimo duboka intimna osećanja sa nekom osobom.

OVDE saznajte kojih 11 tajni je bolje sakriti od partnera!

Na početku života luči se tokom dojenja i razmene fizičke nežnosti između dece i roditelja, poput ljubljenja i grljenja.

U ljubavnim vezama oksitocin se luči za vreme orgazma, a kada su majka i dete razdvojeni, oboje mogu osetiti snažnu čežnju jedno za drugim, kao i partneri u ljubavnim vezama.

U detinjstvu, objašnjavaju psiholozi, imamo univerzalnu potrebu da budemo bezuslovno prihvaćeni, a upravo su ljubavne veze relacije u kojima tražimo ponovnu potvrdu takvog stanja i identiteta ličnosti koju će neko voleti bezrezervno i prihvatati je bez ikakve kritike.

Psiholozi objašnjavaju da u vezi težimo ka tome da se ponovo osećamo voljeno i prihvaćeno kao nikada ranije, odnosno kao nikada posle detinjstva.

Kojih 5 presudnih momenata ukazuju da je vaša veza upravo postala ozbiljna, otkrijte OVDE.

I ovo se, dodaju psiholozi, ne odnosi samo na trenutni osećaj, nego i na strah od toga da ćemo biti ostavljeni i napušteni, što je najveća noćna mora svakog deteta.

Dakle, tepanje i dečiji govor mogu zvučati spontano, ali na jednom dubljem, podsvesnom nivou, radi se o nesvesnoj strategiji da osobu kojoj tepamo "ubedimo" u iste one emocije koje imamo prema njoj, tražeći potvrdu i odobravanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs