ZBOG SVOJE SEKSUALNOSTI BIO JE NESHVAĆEN: Međutim, njegove MUDRE REČI o ljubavi i životu trebalo bi svako da pročita

Bio je francuski impresionista a njegove mudre reči o ljubavi i životu bi svako trebalo da čuje: "U školi života, na žalost, ne može da se zabušava"

Zanimljivosti
Autor:
ZBOG SVOJE SEKSUALNOSTI BIO JE NESHVAĆEN: Međutim, njegove MUDRE REČI o ljubavi i životu trebalo bi svako da pročita
13 citata Marsela Prusta o životu i ljubavi., Foto: GL Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Marsel Prust bio je francuski intelektualac, romanopisac, esejista, kritičar kao i jedan od predstavnika impresionizma. Rođen je u Parizu 10. jula 1871. godine.

Njegovo najpoznatije delo je “U traganju za izgubljenim vremenom”, koje se sastoji od sedam tomova. Delo je izdavano u periodu od 14 godina i imalo je veliki uticaj na mnoge književnike.

Rođen je u bogatoj lekarskoj porodici, nežan i osetljiv, u detinjstvu je bolovao od astme, što je obeležilo čitav njegov potonji život.

Ono što ga je takođe obeležilo i to što je bio homoseksualac. Njegova seksualnost i veze sa drugim muškarcima često su bile opisivane u biografijama o Prustu, iako on nikad nikada otvoreno to priznao.

Čak je 1897. godine izazvao na dvoboj francuskog pesnika i romanopisca Žana Lorjena, koji je javno doveo u pitanje Prustovu vezu sa Lusijenom Dodeom. Obojica su preživeli dvoboj, a Prustova sledeća romansa sa kompozitorom Rejnaldom Hanom je dobro dokumentovana.

Iz njegovog života proistekle su i teme kojima se bavio - korozija bića u proticanju vremena, ljubomora i ljubav (heteroseksualna i homoseksualna), telesnost i determinacije psihe telom, nestalnost međuljudskih odnosa i nespoznatljivost stvarnosti, problematičnost identiteta i sebstva, snobizam i politička kultura i diplomatija uoči Prvog svetskog rata.

Poslednje tri godine života proveo je u svojoj spavaćoj sobi, spavajući danju i radeći na romanu noću. Preminuo je od upale i apscesa pluća 22. novembra 1922, u Parizu, a iza njega su ostala neka od najvrednjih dela klasične književnosti i mnoštvo mudrih misli i izreka, prenosi Ona.rs

  1. Ljubav je uzajamno mučenje.
  2. Sve moje moći umiru u danima.
  3. Vreme prolazi, malo po malo i sve laži koje smo izgovorili postaju istina.
  4. Lepotice prepuštam muškarcima bez mašte.
  5. Vreme menja ljude ali ne menja sliku koju zadržavamo o njima.
  6. Svaki čitalac pronalazi sebe. Rad pisca je samo neka vrsta optičkog instrumenta koji omogućava čitaocu da uvidi u sebi ono što bez knjige nikada ne bi.
  7. U školi života, na žalost, ne može da se zabušava.
  8. Sreća je blagoslov za telo, ali patnja razvija snagu uma.
  9. Pomodni milje je onaj u kojem svi misle kao većina. Postoji li mesto gde svako ima svoje mišljenje? Postoji, to je literarni milje.
  10. Naša ljubav prema drugima ne slabi zato što su oni mrtvi, već zato što umiremo mi.
  11. Nema potrebe za kataklizmom da bismo već danas voleli život. Dovoljno je pomisliti da smo ništa drugo do obična ljudska bića i da nas smrt može dočekati ukoliko večeras.
  12. Svaka zamisao je laka dok se ne uzme u obzir stvarnost.
  13. Samo zbog elegancije se i dalje trudim da ostanem moralno čist
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs