EVO KAKO SRBI MOGU DA KUPE KUĆU U ITALIJI ZA 1 EVRO: Sve prednosti i mane ovog projekta koji je zaludeo svet

Zamislite da ste vlasnik kuće na Siciliji... A sada zamislite da ste tu istu nekretninu kupili za 1 evro! Donosimo vam informacije o italijanskom projekatu "kuća za 1 evro"

Zanimljivosti
Autor:
EVO KAKO SRBI MOGU DA KUPE KUĆU U ITALIJI ZA 1 EVRO: Sve prednosti i mane ovog projekta koji je zaludeo svet
Italija, Foto: Printscreen/youtube

Kada su Italijani osmislili projekat "kuća za 1 evro" a sve u cilju popularizacije i života na selu, nema zemlje koja im nije zavidela na tome. Godinama kasnije, ovaj projekat je i dalje "živ", a interesovanje je ogromno.

Nekoliko italijanskih opština promoviše kuće od 1 evra u cilju borbe protiv depopulacije pojedinih sela. Vlasnik imovine daje kuću opštini, koja potom odlučuje da tu imovinu proda za 1 evro, uz obavezu kupca da je obnovi u određenom vremenskom periodu.

Da li Srbi mogu da kupe kuću za 1 evro u Italiji?

Da, ali postoji nekoliko stvari koje treba da imate na umu.

Strani državljanin može kupiti kuću samo za jedan evro ako poseduje italijansku poresku šifru, jer je to neophodno za plaćanje poreza. Italijanska agencija za prihode izdaje poreski kod, koji je sredstvo identifikacije građana u odnosima sa italijanskim organima i javnom administracijom. Dokument mogu zatražiti i u inostranstvu, preko konzularnog predstavništva, piše idealista.it

Pripisivanje poreskog koda je trenutno i odvija se putem posebne telematske veze sa Fisconline servisom italijanske poreske agencije. Da biste zatražili poreski kod u konzularnoj kancelariji, neophodno je podneti obrazac zahteva zajedno sa kopijom ličnog dokumenta.

Uslovi kupovine kuće za 1 evro:

Svaka nekretnina ima svoje uslove - neke mogu da se koriste samo za stanovanje, nakon što ih renovirate, a druge možete čak i da izdajete turistima ili razvijete biznis na tom imanju.

Najvažnije je da se ispoštuju rokovi za renoviranje kako ne biste propustili priliku da kuću sredite po subvencionisanoj ceni.

Pored toga, kupac snosi sve troškove za takse, vlasničke listove, troškove renoviranja.

italija, Kuća, kuća u Italiji
foto: Shutterstock

Italijanska vlada nudi i bonus za renoviranje, koji podrazumeva trošenje određenog budžeta nakon čega imate mogućnost vraćanja poreskog dobitka.

Zatim postoji i bonus za restauraciju koji podrazumeva odbitak poreza od 50% nastalih troškova, do maksimalnog limita potrošnje od 96.000 evra.

Postoji i bonus za nameštaj i kućne aparate, za renoviranje unutrašnjosti kuće uz uštedu 50% potrošenog novca.

italija, Kuća, kuća u Italiji
foto: Shutterstock

Gde u Italiji se mogu kupiti kuće za 1 evro?

Kupovina nekretnina u Italiji za 1 evro sada je moguća širom Italije, počevši od planinskih sela u Vale D'Aosta, preko opština u Rimu, Firenci, Komu, pa čak i do kuća od 1 evro na Siciliji okruženih kristalno čistim morem.

Sve detalje o kupovini kuće za 1 evro možete videti na zvaničnoj web stranici ovog projekta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs