obilje

ZAKONI NOVCA KOJI MOGU DONETI BOGATSTVO: Veruje se da poštovanjem OVIH PRAVILA možemo privući OBILJE i uspeh

Saznajte kako uz pomoć zakona novca privući obilje i uspeh i na koji način treba poštovati ova pravila.

Zanimljivosti
Autor:
ZAKONI NOVCA KOJI MOGU DONETI BOGATSTVO: Veruje se da poštovanjem OVIH PRAVILA možemo privući OBILJE i uspeh
Kako uz pomoć zakona novca privući obilje, Foto: Shutterstock

Novac je sastavni deo našeg života, nešto što celog života pokušavamo da steknemo. I treba se podsetiti da nije sve u novcu i da ne donosi sreću, ali činjenica je da olakšava život, pruža mnogo više lagodnosti, mogućnosti i šansi. Svako ima svoj odnos prema finansijama.

Neko ume s novcem, neko baš i ne, ali skoro svi žele da imaju novca koliko im treba, pa čak i više. Novac po pravilu vole oni koji umeju da rukuju njime i poštuju njegove zakone, piše Sensa.

Novac
Novacfoto: Shuterstock

Mnogi ih ignorišu, smatrajući ih apsolutnim besmislicama u nepotrebnim stvarima, ali da biste više novca privukli, morate prvo da promenite svoj stav prema novcu, a zatim da naučite da poštujete njegove zakone:

1. Zakon izbora

Prema ovom zakonu, svaka osoba bira da li će biti bogata ili ne. Naime, svako od nas ima određena uverenja, a mnoga nas ograničavaju. Ne verujemo ni u svoje sposobnosti ni u prilike koje nas okružuju, podsvesno mislimo da ih nismo zaslužili, verujemo da od tih prilika nema ništa, iako s druge strane sebe smatramo dovoljno pametnim.

2. Zakon kapitala

Ne radi se samo o novcu. Pravi kapital je vaša sposobnost da zaradite. Iznos koji dobijete je mera koliko ste u sebi razvili sposobnost da zaradite novac. Stoga je vreme da povežate svoju ličnu vrednost, da razvijete svoje sposobnosti i veštine. Dajte sve od sebe da budete bolji. Najbolja investicija je ulaganje u sebe.

3. Zakon perspektive

Kada donosite odluke koje se tiču novca, razmislite o svojim koracima unapred. Drugim rečima, kada započinjete novi posao ili projekat, nemojte da računate na veliku i brzu zaradu. U redu je da vaš prihod trenutno bude mali, ali ako u budućnosti vaš posao ima perspektivu da se višestruko uveća, budite strpljivi i sledite plan.

4. Zakon štednje

Potrudite se da uvek odvajate 10% prihoda. To može da izgleda mnogo, nraočito ako zaista trenutno malo zarađujete, ali uvek morate da računate na neke nepredviđene okolnosti, velike troškove... Ako vam je 10% previše, počnite sa najmanje 1%. Zatim, nakon određenog vremena, počnite da štedite već 2 ili 3% i postepeno dovedite do 10%. Ovaj novac je vaša finansijska rezerva, koja će vam omogućiti da se osećate relativno sigurno.

5. Zakon ulaganja

Ovo je jedan od najvažnijih monetarnih zakona. Nikada nemojte žuriti da svoj novac u nešto uložite. Prvo sve pažljivo proučite jer nemar može da donese vleike gubitke. Uvek se zapitajte: šta bi se desilo ako biste izgubili sve što nameravate da uložite? Ako vam je ovaj gubitak nepodnošljiv, onda je pametnije odbiti takvu investiciju, jer je bolje zadržati ono što imate nego izgubiti ono što ste stekli.

6. Zakon održanja

Snaga vaše finansijske budućnosti nije definisana vašom zaradom, već koliko vam je ostalo kada odbijete sve troškove i onaj deo koji ste uštedeli (njega ne bi trebalo da dirate). To je ono što je vaš kapital.

7. Zakon analize

Redovno odvojite vreme da analizirate svoju finansijsku situaciju. I to treba da radite ne jednom godišnje, već najmanje jednom nedeljno. Razmislite o tome kako da bolje upravljate sopstvenim novcem. Što više vremena provedete razmišljajući o finansijama, to će vaše odluke biti pametnije i mudrije, isplanirane a ne vođene trenutnim potrebama i impulsima.

Izvor: Sensa

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs