VLADIKU GRIGORIJA I NIKOLU PEJAKOVIĆA VEZUJE PRAVO PRIJATELJSTVO: Glumac je jednom rečenicom rekao mnogo o episkopu

Vladiku Grigorija i Nikolu Pejakovića spaja dugogodišnje prijateljstvo, a evo kako o njemu govori naš proslavljeni glumac, scenarista i muzičar

Zanimljivosti
16:31h Autor:
VLADIKU GRIGORIJA I NIKOLU PEJAKOVIĆA VEZUJE PRAVO PRIJATELJSTVO: Glumac je jednom rečenicom rekao mnogo o episkopu
Vladiku Grigorija i Nikolu Pejakovića veže dugogodišnje prijateljstvo, Foto: Printscreen/youtube/Телевизија Храм

Nedavno je u sali Pozorišta mladih u Novom Sadu održana promocija knjige episkopa diseldorfskog i nemačog Grigorija, a pored vladike o njegovom delu "Nebeska dvorišta" govorili su pisac Đorđo Sladoje, ali i glumac Nikola Pejaković.

Vladika Grigorije je tom prilikom rekao da neće ništa govoriti o knjizi "Jer je možda neumesno, ona je napisana i sada je vaša”, rekao je on i dodao: „Otkako je napisana, nikad nisam imao snage da je otvorim ni da pročitam ijednu rečenicu. Sve mi ovo izgleda nestvarno, i ova dvorana, i vi i ja, i Novi Sad koji je u mojoj duši uvek nešto lepo i plemenito, i imam utisak kao da se moja Planinica preselila ovde i da je sve veća. To je moć koju imaju priče – da vam prikažu neka mesta onakvim kakva jesu tek kad iz njih odete”, prenela je Laguna.

Vladika Grigorije nedavno je imao promociju knjige u Novom Sadu
Vladika Grigorije nedavno je imao promociju knjige u Novom Sadu foto: Printscreen Youtube / Herceg Televizija

S druge strane Nikola Pejaković se sa mnogo sreće prisetio vremena koje je proveo u Trebinju s vladikom Grigorijem, s kojim ga vezuje iskreno prijateljstvo koje traje godinama.

„Mlad čovek čita knjige nekih ljudi koje ne poznaje, o događajima o kojima čuje prvi put. Međutim, kako čovek sazreva ili dođe u veliki grad, upoznaje te pisce, prepoznaje junake u tim delima u ljudima oko sebe. Ova knjiga obiluje pričama, likovima i junacima koje sam upoznao. Oni su svi u mom sećanju i veći od ove knjige. U Trebinje sam došao na nekoliko dana, a ostao četiri godine. Vladika Grigorije je neodvojivi deo tog perioda mog života”, istakao je Nikola.

Nikola Pejaković na promociji je govorio o prijatejstvu s vladikom
Nikola Pejaković na promociji je govorio o prijatejstvu s vladikom foto: Kurir/Ana Paunković

Trebinje zauzime posebno mesto u životu vladike Grigorija. Nakon što se 1992. godine zamonašio u manastiru Ostrog, s episkopom Atanasijem Jevtićem otišao je u obnovljeni manastir Uspenja Presvete Bogorodice Tvrdoš kod Trebinja.

Rukopoložen je za je rođakona 1992. a mesec dana kasnije za jeromonaha. Pre 26 godina postao je tvrdoški iguman, a 1997. arhimandrit. Od 2018. je episkop Diseldorfa i cele Nemačke. Pre toga je 1999. ustoličen na vladičanskom tronu hercegovačke eparhije po blagoslovu patrijarha Pavla.

Vladika grigorije od 2018. je episkop Diseldorfa i cele Nemačke
Vladika grigorije od 2018. je episkop Diseldorfa i cele Nemačkefoto: Printscreen Instagram / Profesor Zec - zvanični kanal
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs