srpska mata hari

VERA JE BILA NEUSTRAŠIVI TAJNI AGNET POSEBNE LEPOTE: Streljana je sa 25, a njena poslednja želja je sve šokirala

Vera Pešić bila je četvorostruki tajni agent, a njena životna priča prepuna je turbulencija.

Zanimljivosti
23:12h Autor:
VERA JE BILA NEUSTRAŠIVI TAJNI AGNET POSEBNE LEPOTE: Streljana je sa 25, a njena poslednja želja je sve šokirala
Vera Pešić, Foto: Wikipedia/ Vera Pešić

Vera Pešić, hrabra i prelepa dama, bila je četvorostruki tajni agent. Njen špijunski rad i danas je pod velom misterije. Jedino je izvesno da je je vrlo rano spoznala da ima neverovatan uticaj na muškarce. Živela je kratko i veoma burno. Streljana je pred kraj rata, a ni u poslednjim momentima nije gubila dostojansto!

Rođena je 1919. godine u Sijarinskoj Banji na jugu Srbije. Njen otac bio je ugledan čovek, sreski načelnik, a deda po majci sudija Velikog crnogorskog suda na Cetinju. Lepa i ne visokog rasta, zračila je izuzetnom senzualnošću.

Sa svega 16 godina stala je na ludi kamen za dosta starijeg činovnika. Međutim, ta ljubav nije potrajala, i posle dve godine zajedničkog života usledio je razvod. Uoči Drugog svetskog rata odlazi u Beograd, gde joj se život menja iz korena.

Naime, počinje da radi kao prodavačica i jednoj robnoj kući. Međutim, sudbina je spaja sa nemačkim diplomatom Karlom Krausom, jednom od rukovodilaca Gestapa. Postaje njegova ljubavnica, a on je ubrzo zapošljava u ambasadi. O njihovoj vezi su se pričale razne priče.

Jedna od njih je da je Vera u ovu romansu ušla po nalogu Obaveštajnog odeljenja Jugoslovenske vojske, dok Ivan Ivanović, hroničar ratnih zbivanja na jugu Srbije, tvrdi da je, još u vreme kad je bila udata, Vera bila u emotivnoj i ideološkoj vezi s komunistom Milivojem Perovićem, kasnije partizanskim komandantom i posleratnim ministrom.

Potom, srpska Mata Hari, kako su je mnogi nazivali, leto 1939. godine provodi u Marselju sa Rišarom Depreom, rukovodiocem francuske obaveštajne službe u Beogradu.

Bila u centru velikog skandala

Kao bomba je odjeknula vest u našoj prestonici o Verinoj ljubavi sa ženom nemačkog ambasadora. Zajedno su se provodile po noćnim klubovima i bez stida razmenjivale nežnosti i poljupce, uopšte ne mareći za radoznale poglede i ne tako lepe komentare.

Kraus kao SS major

Posle puča 27. marta, vlada Dušana Simovića Veru hapsi i proteruje u Sijarinsku Banju. Posle nemačke okupacije Jugoslavije, Kraus se u Beograd vraća kao SS major, na iznenađenje mnogh. Vera se tada opet vraća u Beograd, ovog puta održavajući veze Nemaca sa četnicima. Prema tvrdnjama nekih istoričara, u to vreme radila je i za Francuze i za Britance. Dok joj je veza sa Intelidžens servisom bio Tasa Dinić, koji je 1942. postao ministar unutrašnjih poslova u kolaboracionističkoj vladi.

Šarmom i zavođenjem se spasavala od sigurne smrti Bila je žena koja je živela po svojim pravilima. Putovala je Jugoslavijom i menjala ljubavnije, čiji je spisak prilično dugačak - okružni načelnik u Leskovcu, šef Gestapa u ovom gradu, zatim neki Dražin obaveštajac koji je prešao u partizane, a potom ubijen u Gestapu.

Vera Peešić
Vera Peešićfoto: Wikipedia/ Vera Pešić

Hapšenje izbegla flertom

Vera Pešić krila se iza maske seljanke, misleći da je tako niko neće primetiti. Ali, 1943. godine hapse je četnici majora Radoslava Đurića, koji je osuđuje na smrt. Brojni državnici su bili angažovani za njeno oslobađanje - nemački vojni zapovednik general Bader, predsednik vlade Milan Nedić i ministar unutrašnjih poslova Tasa Dinić. Međutim, Vera je pošlo za rukom skoro nemoguće. Uspela je sama sebi da spase život i to šarmom i lepotom - uspela je da zavede Đurića, koji je bio izgubio glavu za njom!

Dražino naređenje ih razdvojilo

Ova veza je, ne nadajući se tome, odvela pravo u smrt. Ispostavilo se da je Major Đurić od početka bio komunistički špijun. Nakon naređenja Draže Mihailovića da Radoslav lepu Veru, ipak, isključi iz štaba, ono su se razdvojili do 1944. Pa njenom povratku kod majora, jedan deo njegovih oficira se buni i hapsi ih oboje, jer su sumnje da Đurić, zapravo, nije njihov čovek, bile sve tačnije.

Radoslav Đurić i tada uspeva da se spase - - pobegao je i priključio se partizanima, gde će dogurati do zamenika Koče Popovića. Sa druge strane Veru Pešić sa samo 25 godina i njenu majku, koja je došla da joj pomogne, četnici streljaju.

Do kraja je imala poseban stav

Vera Pešić je bila mirna pred streljačkim strojem. Odbila je ponuđenu cigaretu i povez preko očiju. Od četnika je samo tražila da joj ne pucaju u lice jer je htela da umre lepa. Njoj i majci pucali su u grudi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs