uznenađujući odgovor

DA LI TREBA NOSITI CRNINU NAKON SMRTI BLISKE OSOBE? Vladika Grigorije ima odgovor s kojim se Srbi nikako ne slažu

Nošenje crnine nakon smrti bliske osobe je običaj oko kojeg se često naš narod raspravlja, jer ima različita viđenja stvari.

Zanimljivosti
17:00h Autor:
DA LI TREBA NOSITI CRNINU NAKON SMRTI BLISKE OSOBE? Vladika Grigorije ima odgovor s kojim se Srbi nikako ne slažu
Nošenje crnine nakon smrti bliske osobe, Foto: Printscreen Instagram / Profesor Zec - zvanični kanal

Episkop diseldorfski i cele Nemačke vladika Grigorije vernicima pristupa na vrlo savremen način, te im se vrlo često obraća i preko društvenih mreža. Na taj način razbija brojne predrasude o verovanjima i običajima, rešavajići brojne nedoumice kod ljudi. Nedavno se osvrnuo na pitanje nošenja crnine posle gubitke voljene osobe, koje često izaziva oprečna mišljenja kod naroda.

Naime, naše starije generacije, ako i oni konzervativniji Srbi veruju da bi crnina trebalo da se nosi najmanje 40 dana, pa čak i do jedne godine, nakon smrti bliske osobe. Međutim, mlađe generacije neretko ovaj ovbičaj više uopšte ne uzimaju u obzir, jer imaju drugačija uverenja.

sahrana
foto: Shutterstock

Baš tu dilemu je razrešio na svom Tviter nalogu vladika Grigorije.

- "Da li treba nositi cninu nakon smrti bliske osobe?!" Na ovo pitanje najradije bih odgovorio potpitanjem: Da li je crnina uistinu potvrda da žalimo i tugujemo za nekim?! Proces tugovanja odvija se u nama i za to nam nije neophodan nikakav spoljašni dokaz -istakao je vladika.

Vladika Grigorije naglasio je da crnina obično stavlja do znanja ljudima oko nas da smo izgubili nekog bliskog, kako bi se oni obazrivo i s uvažavanjem odnosili prema našem bolu.

žena, Moda, Ozbiljna, Depresija, Tužna, Naočare, Crna Majica
foto: Profimedia

- U praksi, neretko se dešava upravo suprotno: u tim danima koji su vrlo teški i izazovni za ožalošćene, crnina privlači tuđu pažnju i to u trenutku kada smo najosjetljiviji i kada su nam ljubopitljivi i sažaljivi pogledi drugih najmanje potrebni - upozorio je i dodao:

- Ne bi trebalo da se nakon smrti bližnjih oblačimo u crno samo zato što to neko od nas očekuje. Ovo je najmanje smislen od svih mogućih razloga kojih možete da se setite - bio je više nego jasan.

Sa druge strane, vladika smatra da ako neko želi i ima potrebu da nosi crninu, to je sasvim u redu da uradi.

- Ali to što neko drugi neće obući crninu ne znači da je taj neko manje voleo i poštovao svoje bližnje, ili da su mu manje značili - kaže episkop diseldorfski.

majka i ćerka, zagrljaj
foto: Shutterstock

A posebno je podvukao da je najvažnije da našim bliskim osobama pokažemo koliko nam je stalo do njih, dok su među nama.

- Ukoliko vam slučajno to što ne nosite crninu stvara grižu savesti pred upokojenima, setite se da je mnogo važnije od crnine da im, dok su među vama, svojim delima i pažnjom pokažete da su vam bitni i da ih volite. Sve ostalo je manje bitno, i tiče se forme a ne suštine - zaključio je Vladika Grigorije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs