PROKLETA DINASTIJA

PROKLETI OD ROĐENJA, ŽIVELI RASKALAŠNO, NISU IMALI NIŠTA PROTIV INCESTA: 10 najbizarnijih tajni dinastije Habzburg!

Život najizopačenije porodice decenijama šokira svet

Zanimljivosti
13:28h Autor:
Foto: Profimedia

Dinastija Habzburga bila je jedna od najvećih evropskih kraljevskih dinastija. Tokom vekova, ogranci porodice vladali su različitim zemljama poput Nemačke, Španije, Slovačke, Perua, Meksika, Hrvatske... Oni su bili carevi Svetog rimskog carstva i poglavari Austrougarskog carstva, a atentat na jednog od njih, nadvojvodu Franca Ferdinanda, započeo je Prvi svetski rat.

Ukratko, ova velika dinastija oblikovala je ne samo modernu Evropu, već i istoriju celog sveta.

Za sve te vekove vladavine negovali su neke jako bizarne običaje, živeli u razvratu i - incestu!

10. Leopold I je voleo krvave sportove

U 17. veku se od članova kraljevske porodice očekivalo da svoju muškost pokazuju ubijanjem životinja. Obično se to činilo odlaskom u grupni lov, ali je Leopold I odlazio korak dalje. Sveti rimski car, kako je glasila njegova titula, nije želeo samo da ubija životinje, nego da ih ubija na najbizarnije moguće načine.

Njegov omiljeni “sport” bio je prebijanje lisica zamotanih u ćebe štapovima do smrti. Ubacivao je jelene u bazene, a onda ih ubijao samostrelom, a koristio je sokole da lovi ždralove.

Međutim, ni Rudolf II nije bio imun na ovakva “zadovoljstva”.

Leopold I
foto: Wikipedia

9. Rudolf II – alhemičar

Rudolf II je bio poslednji Habzbuški car koji je vladao iz Praga. Možda je razlog za to bio taj što je potpuno uništio reputaciju dinastije u tom gradu. Uprkos tome što je nosio titulu svetog rimskog cara, Rudolfa je manje zanimalo vladanje, a više čarobnjaštvo.

Strastveni okultista, verovao je u alhemiju. Smatrao je da je baš on na pragu otkrića kamena mudraca koji će mu omogućiti večni život.

Uposlio je najslavnije alhemičare tog vremena, kao što je Džon Di, da preobrate metal u zlato i konsultovao se sa Nostradamusom, koji je za njega pisao horoskope.

Pored svega toga, voleo je da skuplja i okultne “suvenire”. Povezivan je sa jevrejskom legendom o Golemu i ljudi tog vremena tvrdili su da je lično oživeo stvorenje od blata na ulicama Praga.

8. Franc Ferdinand ubijao je sve što se miče

Pre nego što je postao poznat kao okidač za izbijanje Prvog svetskog rata, nadvojvoda Franc Ferdinand bio je poznat kao lovac koji je ubijao svaku životinju koju vidi. Putovao je širom Austrougarske i pustošio faunu - u jednom danu ubio je 2.140 životinja. Do kraja života, procenjuje se da je ubio gotovo 300.000 živih stvorenja.

Na njegovom imanju u Konopištu postavio je 100.000 prepariranih jelenskih glava na zidove. Sačuvao je čak i dva slona koja je ubio i pretvorio ih u veliku kantu za smeće i pepeljaru.

Franc Ferdinand
foto: Profimedia

7. Karl I je napravio najgori mirovni sporazum u istoriji

Habzburzi su danas poznati po udruživanju Austrougarske sa Nemačkom u Prvom svetskom ratu, ali su bili daleko od Kajzerovih najbližih saradnika. Kako je rat odmicao, novi car Karl I tajno je kontaktirao Francusku da osigura mirovni sporazum. Njegovi pokušaji opisivani su kao najgori pokušaj pomirenja u istoriji.

Karl je naime tako očajnički želeo da njegovo carstvo ne bude podeljeno nakon završetka rata, da je Francuzima u suštini obećao šta god da mu traže. Tako je francuski premijer Žorž Klemenso shvatio da su Austrougari toliko slabi, da će uskoro svejedno posustati. Umesto da odgovori na Karlovu ponudu, objavio je njegovu poruku i uništio i poslednji tračak poleta u carstvu.

Ne samo da je to bio veliki udarac za Karla, nego ga je umalo koštalo i saveznika Kajzera.

6. Porodica nije imala ništa protiv incesta

Kao i svuda u Evropi tog vremena, kraljevska imovina se nasleđivala. Ako bi neko od članova kraljevske porodice bio venčavan s nekim “strancem”, morali bi deliti svoju ogromnu teritoriji su sasvim novom porodicom. Jednostavno rešenje za Habzburgovce bilo je da se venčavaju međusobno.

Tako je Leopold I uzeo za ženu svoju rođenu sestričinu Margaretu Terezu od Španije i još insistirao da ga zove “ujakom” u intimnim trenucima.

Kao što se i moglo očekivati, takva praksa nije se pokazala dobro. Linija dinastije koja je vladala Španijom i njenim kolonijama u Novom svetu potpuno je slomljena kada je Karl II rođen sa brojnim fizičkim i mentalnim nedostacima i neplodnošću izazvanim ukrštanjem bliskih srodnika. Vladavina dinastije Habzburg u Španiji ugašena je njegovom smrću 1700. godine.

Dinastija Habzburg
foto: Profimedia

5. Incest je ostavio brojne posledice

Opasnost ukrštanja bliskih srodnika vidi se i na portretima članova Habzburške porodice.

Jedan od deformiteta koji je bio najučestaliji među potomcima rođačkih brakova postao je poznat kao “Habzburška vilica”.

Karlo V je bio tako težak slučaj, da nije mogao ni da jede u javnosti, a Karl II nije mogao ni da govori niti jede čvrstu hranu.

4. Ferdinand I je zaostao u mentalnom razvoju

Iako je ukrštanje bliskih srodnika bilo vrlo česta praksa u evropskim kraljevskim porodicama, retko bi deca koja su rađana sa deformitetima izazvanim incestom dospevala na tron. Izuzetak je bio Ferdinand I, koji je 1835. postao car Habzburških zemalja, uprkos tome što je imao težak stepen poremećaja mentalnog razvoja i nije mogao ni da se potpiše.

Uprkost tome, vladao je celu deceniju, pre nego što je svrgnut u puču 1848. Jedna od njegovih poslednjih poznatih izgovorenih rečenica, kada je čuo da narod Austrije sprema revoluciju bila je: “Da li smeju to da rade?”

3. Maksimilijana su na prevaru nagovorili da vlada Meksikom

Meksička elita se 1863. urotila zajedno sa Napoleonom III protiv meksičkog predsednika Benita Huareza kog su odlučili da zamene francuskom marionetom. Sve što im je bilo potrebno je da nađu nekoga dovoljno nepromišljenog za tu ulogu. Taj čovek bio je Ferdinand Maksimilijan.

On je naivno poverovao da je narod Meksika glasao za njega kao cara i uputio se u Novi svet gde je postao novi vođa 1864. Gotovo istog trenutka izbio je građanski rat.

Bez njegovog znanja, francuske trupe su koristile njegov dolazak na vlast kao izgovor da eliminišu Huareza, ali se ovaj nije dao. Do 1867. izbacio je Francuze iz svoje zemlje. Duboko verujući da je popularan, Maksimilijan nije želeo da se povlači, tvrdeći da želi da ostane sa svojim novim narodom. Njegov novi narod ga je potom ubio.

2. Nad porodicom je lebdela strašna kletva

Car Franc Jozef ubio je 1848. grupu mađarskih pobunjenika. Jedan od njih bio je sin grofice Karoj, koja je bacila kletvu na Franca Jozefa. Tu kletvu kasnije su krivili za velike tragedije koje su se dogodile u porodici.

Prvo je Franc Jozef jedva umakao atentatorima, dok su njegovu ženu ubili italijanski anarhisti. Njegov sin ubio se zajedno s ljubavnicom. Jedan Habzburgovac je pao s konja i poginuo. Drugi izgoreo u požaru. Dva počinila samoubistvo. Jedan nestao u moru. Drugi izgubili razum...

Nakon smrti meksičkog “imperatora” Maksimilijana, njegova desna ruka završila je u azilu za mentalno obolele na 30 godina. Tokom sedam godina porodicu je pohodila nesreća, koja je kulminirala ubistvom Franca Ferdinanda. Njegova smrt pokrenula je Prvi svetski rat, koji je na kraju doveo do pada kompletne imperije.

1. Njihov poslednji član je na putu ka svetosti

Karl I (onaj koji je hteo da sklopi užasan mirovni sporazum sa Francuskom), povukao se s trona 1918. i okončao vladavinu Habzburga u Evropi. Ipak, njegova priča još nije završena, budući da bi uskoro mogao da bude proglašen za sveca.

Katolička crkva ga je već proglasila za blaženog 2008. pripisavši mu drugo čudo, što znači da bi uskoro mogao da bude i kanonizovan.

Ako se to desi, postaće prvi svetac u istoriji katoličke crkve koji je dozvolio upotrebu hemijskog oružja (austrijske snage koristile su hlor kao bojni otrov u Prvom svetskom ratu). Ipak, mora se priznati da bi to bila prikladno čudna završnica ove neobične loze. Čovek koji je samo dve godine proveo kao car, mogao bi da postane najpoštovaniji od svih Habzburga.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...