Studija

Zašto smo im toliko ukusni: 4 mita o ujedima komaraca!

Istraživanja su pokazala da komarci imaju tendenciju da pre ujedu muškarca nego ženu, odrasle nego decu, kao i krupnije osobe u odnosu na one sitnije
Zanimljivosti
02:04h Autor:
Zašto smo im toliko ukusni: 4 mita o ujedima komaraca!
Foto: Thinkstock

Skoro svako bi se složio da su komarci i te kako iritantna bića, njihov ujed svrbi, a zujanje oko glave nam neretko noću remeti san. Još više nas može uznemiriti pomisao na viruse i bolesti koje nam ovi insekti mogu preneti.

U nastavku sledi pet mitova o komarcima koji nam mogu pomoći da očuvamo zdravlje i izborimo se sa svrabom od ujeda, piše CNN.

1. Mit broj 1. Svi komarci ujedaju ljude

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti postoji oko 3.500 vrsta komaraca. Neki se hrane biljnim nektarom, drugi napadaju reptile, treći ptice, a četvrti sisare. Od vrsta koje ujedaju ljude, samo ženke privlči krv - proteini im pomažu u proizvodnji jaja.

2. Mit broj 2: Komarce privlači određena hrana, boja i krvna grupaMožda ste čuli da unosom određene hrane, kao što su banane, pivo ili beli luk, privlačite ili odbijate komarce, međutim, stručnjaci ističu da, ipak, nije baš tako.

OVDE saznajte kojih su to devet prirodnih lekova protiv ujeda komaraca.

"Ništa što pojede ne može da utiče u tolikoj meri na komarce", entomolog i tehnički savetnik Američkog udruženja za kontrolu komaraca Jozef M. Konlon.

Entomolog Hari Sevidž ističe da toplota i ugljen-dioksid igraju glavnu ulogu kod privlačenja komaraca, kao i miris. Sastav vašeg znoja, kao i drugih sekreta kože, koji je najviše genetski određen, može učiniti jednu osobu "atraktivnijom" za komarce.

Oba stručnjaka se slažu u jednom - veličina je bitna kod ujeda. Istraživanja su pokazala da komarci imaju tendenciju da pre ujedu muškarce nego žene, odrasle nego decu, kao i krupnije osobe u odnodu na one sitnije. Objašnjenje za to Konlon pronalazi tome da krupnije osobe možda više proizvode toplote i ugljen dioksida, ali i veća je površina za ujed.

3. Mit broj 3: U opasnosti ste ako ste trudni

Ukoliko mislite da ste pravi magnet za komarce kada ste trudni, niste jedini. Istraživanje objavljeno 2000. godine pokazalo je da komarci preferiraju trudnice. Međutim, istraživanje je obuhvatilo 36 trudnih i 36 žena koje nisu trudne, i korišćeni su komarci iz Gambije, male države u Africi.

Konlon i Sevidž ističu da bi studija mogla biti validna, ali ne iz očiglednih razloga.

Trudnice proizvode više toplote i ugljen-dioksida, što privlači komarce, kao što je već napomenuto, ali isto tako svaka osoba koja se više znoji i trenira, postaje magnet za insekte.

4. Mit broj 4: Biljka citronela i sveće će vas zaštititiUlje biljke citronele može nakratko da odbije komarce, ali to nije najbolje rešenje za ujede. Isto tako, ni sveće nisu ništa bolje.

Konlon ističe da su možda najefektnija rešenja proizvodi registrovani od strane Agencije za zaštitu životne sredine koji se nanose na telo. Ne postoji nijedan evolutivni prirodni način da telo stvori odbojnost prema komarcima, jer "Mi smo samo još jedan izvor proteina na ovoj planeti", objašnjava stručnjak.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs