ISTORIJA

EVO KAKO JE UMRO GAVRILO PRINCIP: Imao je samo 19 godina kada je pucao na Franca Ferdinanda!

Dobio je naređenje da se ubije odmah nakon atentata, ali u tome nije uspeo

Zanimljivosti
Autor:
EVO KAKO JE UMRO GAVRILO PRINCIP: Imao je samo 19 godina kada je pucao na Franca Ferdinanda!
Foto: Profimedia

Nakon neuspelog pokušaja da se baci bomba na automobil nadvojvode Franca Ferdinanda, Gavrilo Princip je na Vidovdan, 28. juna 1914. godine u Sarajevu dobio novu priliku za atentat kada je nadvojvodina kolona slučajno skrenula na pogrešan put, gde se Princip zatekao. Sa samo nekoliko metara udaljenosti, Princip je dvaput pucao u nadvojvodu, njega pogodivši u vrat, a njegovu suprugu Sofiju u stomak.

Iako je Princip dobio instrukcije da sebi oduzme život nakon atentata, ubrzo je uhapšen i izveden pred suđenje. Stihovi koje je Princip ispisao na zidovima mračne ćelije postali su legendarni:

"Naše će sjene hodati po Beču,

lutati po dvoru, plašeći gospodu".

Na suđenju je izjavio: "Ja sam jugoslovenski nacionalista, težim za ujedinjenjem svih Jugoslovena, pod bilo kakvim političkim oblikom i za njihovim oslobođenjem od Austrije". Mnogi Srbi danas smatraju Principa herojem jer se borio protiv austriijskog ugnjetavanja i simbolizovao oslobođenje.

Gavrilo Princip je imao samo 19 godina kada je izvršio atentat na Franca Ferdinanda i bio je isuviše mlad za smrtnu kaznu, koja se mogla dosuditi samo optuženima starijim od 20 godina. Umesto toga, dosuđena mu je maksimalna kazna od 20 godina zatvora. Međutim, Gavrilo je preminuo 28. aprila 1918. godine, sa svoje 23 godine, tri godine i devet meseci nakon atentata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs