Psihološko istraživanje

Povredio sam te jer te volim: Najmilije osobe su nam laka meta

Roditelji, partneri, braća i sestre često su oni koje najlakše povređujemo jer se osećamo sigurnim u njihova osećanja, odnosno svest da oni ne mogu dugoročno da se naljute na nas, pokazalo je istraživanje
Zanimljivosti 03.07.2014. - 16:25h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstock

Osobe koje najviše volimo, najviše i povredimo, a razlog tome je što se osećamo "sigurnim", rezultati su istraživanja koje se 30 godina sprovodilo na Džordžija Ridžents univerzitetu.

 

Psiholog i profesor tog univerziteta dr Debora Saut Ričardson je proučavala razne vrste agresije i ispoljavanje besa kroz razne međuljudske odnose, piše "Dejli mejl".

 

Studija je pokazala da se najviše i najčešće svađamo sa osobama koje su nam najbliskije, odnosno sa roditeljima, partnerom, braćom ili sestrama.

 

Direktnu agresiju

koja uključuje vređanje, vikanje ili ignorisanje, ljudi su skloni da primene na članovima porodice i partneru, a razlog tome je taj što smo svesni da se oni neće dugoročno naljutiti na nas.

 

Međutim, bliske prijatelje izlažemo pasivnoj agresiji, jer ne želimo da ugrozimo odnos direktnim negativnim ponašanjem.

 

"U tu vrstu pasivne agresije spadaju ogovaranje i dvosmisleni komentari, čime se pođednako služe i muškarci i žene", kaže Ričardson.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...