STARI SU IH BAŠ POŠTOVALI!

NARODNA VEROVANJA ZA SVAKI DAN U NEDELJI: Evo zašto je četvrtak poseban i šta OBAVEZNO da uradite danas!

Dan u kojem ste rođeni umnogome može da vam odredi sudbinu, tako su, bar, verovali naši preci.

Zanimljivosti
Autor:
NARODNA VEROVANJA ZA SVAKI DAN U NEDELJI: Evo zašto je četvrtak poseban i šta OBAVEZNO da uradite danas!
Foto: Shutterstock

Od davnina narod veruje da je svaki dan pogodan za određene stvari, ali isto tako da postoji i ono što ne smete raditi, ukoliko želite da izbegnete probleme.

PONEDELJAK

Smatra se najsrećnijim danom u nedelji! Veruje se da će dete koje se tada rodi imati mnogo uspeha u životu. Ovo je pogodan dan za novi posao. Ono što bi trebalo da izbegavate ponedeljkom su duga putovanja. Takođe, ne nikako nemojte uzimati i davati pozajmicu, jer se veruje da dug neće biti vraćen i da će pare propasti.

UTORAK

Ovaj dan važi za najbaksuzniji. Smatra se da deca rođena na ovaj dan neće imati lak život. Ne savetuje se da se ovog dana otpočinje bilo kakav posao. Nije preporučljivo ugovarati ženidbu ili udaju. Utorkom se ne krštava, ne venčava i ne pere veš.

SREDA

Ubraja se u srećne dane kada se može otpočinjati posao, kretati na put, a deca rođena tog dana biće napredna i zdrava. U nekim našim krajevima sredu zamišljaju kao sveticu, pa se može čuti i izraz Sveta sreda, kojoj se obično zavetuju bolesnici, pa se nekima, čak, i pojavljuje da ih izleči.

Narodna nošnja, Rumunska narodna nošnja, tradicija
foto: Shutterstock

ČETVRTAK

Ovo je najlepši dan u sedmici! U narodu se neretko kaže: "Svi su dani dobri, a četvrtak ponajbolji". Tim danom se obavljaju pripreme za svadbu, izlazi se u njivu na oranje, a posebno se ceni četvrtak od proleća pa do žetve, od Velikog četvrtka do Spasovdana. Deci rođenoj u ovom danu će sve lako ići. Ukoliko ste nešto dugo želeli da uradite, obavezno počnite na četvrtak. Tako su vam mnogo veće šanse da vam se želje ispune.

PETAK

Dan kada se sve započeto završava. Ništa ne pozajmljuje! Tada se na trpezu ne iznosi bilo šta od mleka, da vuci ne bi klali stoku i napadali čobane. Prema verovanju, petkom se ne treba češljati, jer će vas boleti glava, a gosa će vam brzo posedeti. Hrišćani poste petkom, jer je tog dana Isus Hrist razapet na krst.

SUBOTA

Subota se posvećuje pokojnima. Tada boi trebalo da se obiđu i srede grobovi, kao i da se zapale sveće za upokojene.

NEDELJA

Za hrišćane je nedelja sveti dan. Oblači se svečano odelo, odlazi u crkvu, ne radi se ništa, i odstupanje od toga strogo se kažnjava. Služi sa odmor i druženje sa porodicom i prijateljima. Nedelja je dan kada je Hristos vaskrsao.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs