NEVEROVATNO!

(ISPRVKA) PAŽNJA: OVAJ ČOVEK NIJE ŽIVEO 256 GODINA

Ovim putem želimo da demantujemo vest o čoveku po imenu Li Čing Juena iz grada Kaošiunga, za koji smo naveli da je živeo 256 godina. Ova vest je NETAČNA, jer su stručnjaci utvrdili da ovaj životni vek nije moguć, prenosi AAP, shodno tome ne mogu se tretirati kao "dokazi" kako smo ranije preneli

Zanimljivosti
17:08h Autor:
(ISPRVKA) PAŽNJA: OVAJ ČOVEK NIJE ŽIVEO 256 GODINA
Li Čeng Juen, Foto: Printscreen Youtube / Top 5 Strangest

Demantujemo tekst da je Li Čing Juen bio najstariji čovek na svetu koji je doživeo 256 godina.

Zapisi po kojima je Li Čing Juen imao 179 godina, odnosno 256 godina, NE MOGU SE POTVRDITI, navodi AAP FactCheck, a stručnjaci su za ovaj portal objasnili da navedeni životni vek NIJE VEROVATAN. Shodno tome, NE MOGU se tretirati kao ”dokazi”. Što znači da je činjenica da je Li Čing Juen doživeo 256 godina NETAČNA.

Zbog toga želimo da se izvinimo čitaocima što smo preneli neproverenu informaciju i ovim putem je još jednom DEMANTUJEMO.

Članak New York Timesa koji se spominje na našem portalu kao izvor za tekst objavljen je 6.5.1933. godine i donosi zapravo vest o smrti Li Čing Juena. Kako navodi portal za utvrđivanje činjenica AAP FactCheck, članak New York Timesa nastao je nakon izveštaja koji je objavio Associated Press. Naslov koji je glasio “Preminuo Li Ching-Yuen; Naveo dob od 197 godina” proširen je podnaslovom “Istraga navodi da je imao 256 godina”.

NIJE PROVERENA ČINJENICA da je Kineska carska vlada 1827. čestitala 150 rođendan Li Čing Juenu, da bi isti dokument iz 1877. bio pronađen gde mu se čestita njegov 200. rođendan i gde mnogi njegovi sugrađani svedoče o njegovoj dugovečnosti.

NISU PROVERENE infromacije da je Li Čing Juen svoju karijeru herbaliste započeo kada je imao samo 10 godina, otkada je sakupljao i proučavao biljke za dugovečnost i potenciju i primenjivao njihove blagodeti na sebe.

NIJE DOKAZANO da je čitavih 40 godina on preživljavao na biljkama kao što su lingzi, godži bobice, divlji džinseng, gotu kola i mnoge druge dok je redovno pio pirinčano vino.

NIJE DOKAZANO da je u svojoj 71. godini, tačnije 1749. godine pridružio se kineskoj vojsci gde je podučavao borilačke veštine. Ženio se čak 23 puta i imao preko 200 dece.

NIJE DOKAZANO da je sa samo 10 godina krenuo na proputovanja po Kansu, Šansi, Tibetu, Anamu, Sijamu i Mandžuriji sakupljajući i proučavajući biljke. NIJE DOKAZANO da je prvih 100 godina radio ovo da bi zatom prešao na prodavanje biljaka koje bi drugi sakupili.

NIJE POZNATO da je na samrti, 6. maja 1933.godine, Li rekao jednostavnu rečenicu:

"Uradio sam sve što sam mogao za ovaj svet."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs