DA LI STE ZNALI?

TESLINO KRŠTENO IME NIJE BILO NIKOLA: Ovako se, zapravo, zvao naš veliki naučnik!

Jedan detalj iz Tesline biografije je svima promakao

Zanimljivosti
Autor:
TESLINO KRŠTENO IME NIJE BILO NIKOLA: Ovako se, zapravo, zvao naš veliki naučnik!
Foto: Profimedia

Pre gotovo 166 godina, 10. jula, rođen je Nikola Tesla. Preminuo je u svojoj 87. godini, a jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja - tesla.

Za više od veka i po, gotovo sve priče o njemu su ispričane. Ipak, jedan deo njegove biografije mnogi ne znaju.

Jedan detalj u vezi sa Teslinim životom, koji je malo kome bio poznat pojavio se u decembru 2019. i tada se saznalo da kršteno ime našeg velikog naučnika nije Nikola.

Aleksandra Ninković Tašić koja već godinama unazad sa velikim entuzijazmom čuva sećanja na velike umove srpske nauke i kulture, na društvenoj mreži Facebook objavila je odlomak iz jedne knjige, u kom se tvrdi da Teslino kršteno ime nije Nikola.

Naime, tu se navodi da je pravo ime našeg velikog, zapravo, Nikolaj.

Svi Teslini pronalasci:

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

NJegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs