OBJAŠNJENJE PSIHOLOGA

SANJALI STE DA VAS JURE, DA STE PREVARENI ILI DA STE MRTVI: Snovi su odgovor na vaše muke na javi - evo šta oni znače!

Snovi, tvrde psihoanalitičari, daju odgovre na ono što nas muči u stvarnosti i što je potisnuto u našoj podsvesti

Zanimljivosti
19:34h Autor:
SANJALI STE DA VAS JURE, DA STE PREVARENI ILI DA STE MRTVI: Snovi su odgovor na vaše muke na javi - evo šta oni znače!
Foto: Shutterstock

Snovi se javljaju u takozvanoj REM fazi sna, kad je moždana aktivnost visoka i liči na onu dok smo u budnom stanju, objašnjava psiholog

Snovi nas podstiču da ispitamo svoje osećaje i stanje duha. Oni su najčešće odraz našeg nesvesnog i onog što nas u datom momentu okupira ili nam predstavlja neku situaciju, za koju nemamo rešenje.

Snovi nekada mogu biti i prekognitivni, ali najčešće se u njima javlja odgovor na ono što tražimo na javi.

Uglavnom se, dok spavamo, javljaju tokom brzog pokreta očiju, u takozvanoj R.E.M. fazi sna, kad je moždana aktivnost visoka i liči na onu dok smo u budnom stanju.

Psiholog Karmen Hara, autorka knjige " Predani: Pronalaženje ljubavi i odanosti kroz sedam arhetipova", otkriva šta podsvest pokušava da nam kaže kroz "teške" snove, odnosno one koji za mnige presdstavljaju noćnu moru.

- Budući da nastaju u podsvesnom umu, snovi mogu da otkriju naše najdublje potrebe, strahove i želje - objasnila je Karmen.

Čak i ako zaboravite svoje snove, to ne znači da ih nemate, objasnila je psiholog, a ljudi svake noći sanjaju od četiri do sedam snova.

Ona objašnjava 10 najčešćih snova s kojima se suočava većina ljudi.

Psiholozi sigurni: Ovakvi snovi se ne smeju ignorisati!

san, snovi, voda, sanjati vodu
foto: Shutterstock

SNOVI IMAJU ZNAČENJE, OTKRIJTE ŠTA VAM PORUČUJU: 11 najčešćih snova i šta oni stvarno znače!

1. san: Jurnjava

Snovi koji uključuju proganjanje osobe, životinje ili zastrašujuće figure signaliziraju neki oblik teskobe ili straha u budnom stanju.

Značenje:

- Ako sanjate da vas proganjaju, možda izbegavate da rešavate neke probleme u svom životu. Ovaj san otkriva da, umesto da se suočite sa neprijatnom situacijom, vi zapravo bežite od nje. To takođe može da znači da ne želite da otvorite svoj um novim mogućnostima ili da ne želite da prihvatite određeni deo sebe koji ste potisnuli- kaže.

- Biti proganjan u snu ukazuje na strahove sa kojima možda ne želite da se suočite ili na ljude koje možda ne želite u svom okruženju. Ako ste vi taj koji juri nešto ili nekoga, to je znak vaše ambicije i odlučnosti ili potrebe da sustignete druge - dodaje.

2. san: Varanje

Snovi u kojima vas partner vara mogu biti toliko uznemirujući da se probudite ljuti na svog partnera - ali dobra vest je da se snovi o neveri retko pretvaraju u takve stvari u stvarnom životu. Oni su uglavnom pokazatelj vaše lične nesigurnosti u emotivnoj vezi.

Značenje:

- Ako ste bili prevareni u snu, to može da bude pokazatelj toga da se osećate zanemareno u vezi. Nedostatak pažnje vašeg partnera ili poverenja u njega može podstaknuti vašu podsvest da izmišlja scenarije koji uključuju neveru. Možda osećate strah od napuštanja, jer snovi o izdaji često u pozadini imaju to da ste nekada bili napušteni od nekoga za vas bliskog i bitnog - kaže Karen.

- Ako ste vi taj koji vara, možda se borite sa osećanjem krivice: na neki način ste izdali sebe. Ovaj san takođe može ukazivati da niste zadovoljni odnosom sa partnerom - kaže Hara.

3. san: Smrt

Smrt je možda najstrašniji san, ali budite uvereni da to nije predznak da voljena osoba zapravo umire. Umesto toga, san koji uključuje smrt odražava metaforički kraj ili početak nekog novog aspekta života.

Značenje:

- Snovi o svojoj smrti znače da se razvijate i doživljavate veliku transformaciju. Deo vas je "umro" da bi se rodilo nešto novo.

- Možda se odričete starog ponašanja ili destruktivnih navika. Možda se i previše žrtvujete, odričući se dela sebe za druge. Videti svoju smrt u snu može da znači da imate potrebu da se rešite neke značajne obaveze ili poteškoće u svom životu - kaže.

Sanjati o smrti voljene osobe, kao što je vaš roditelj, brat ili sestra ili dete, sugeriše da se vaš odnos s tom osobom razvija. S druge strane, sanjati da bivši partner umire pokazatelj je vaše ogorčenosti bivšim partnerom ili da su vaša osećanja prema njemu zaista "umrla"- dodaje.

Snovi o smrti ponekad izazivaju buđenje: vaš um pokušava da privuče vašu pažnju na nešto što je potrebno da rešite, poput nezdravog načina života.

- Ako sanjate nekoga ko je već umro, njegov duh možda pokušava da vam prenese važnu poruku ili vi možda pokušavate da se pomirite sa smrću te osobe. Ova vrsta sna možda će vam pomoći da se nosite sa gubitkom voljene osobe ili da završite ono što niste stigli dok je taj neko bio živ. Sanjati one koji su umrli može vam možda pomoći da održite posebnu nesvesnu vezu sa njima - objašnjava Hara.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs