SAZNAJTE VIŠE

BRAĆA SU JOJ PRETILA KLANJEM, MAJKA HTELA DA JE ZAPALI: Ono što je ova žena preživela niko ne bi! (FOTO)

Mnogi se pitaju gde je danas nesrećna devojka iz Saudijske Arabije, Rahaf Muhamed, koja je bežala od fizičkog i emocionalnog zlostavljanja svoje porodice.

Zanimljivosti
Autor:
BRAĆA SU JOJ PRETILA KLANJEM, MAJKA HTELA DA JE ZAPALI: Ono što je ova žena preživela niko ne bi! (FOTO)
Rahaf Muhamed, Foto: Profimedia

Te 20149. godine, ceo svet je sa knedlom u grlu pratio bekstvo lepe Rahaf Mohamed iz Saudijske Arabije.

Nesrećna devojka živela je u uslovima kakve nemaju ni najgori osuđenici i ubice, a za sve što nije bilo "po veri" najstrašnije je bila zlostavljana.

Kako je kasnije napisala i u svojoj knjizi "Rebel: My Escape from Saudi Arabia to Freedom", bekstvo je bio njen najbolji potez u životu, jer se rešila emocionalnog, verbalnog i fizičkog zlostavljanja koje je trajalo godinama.

U knjizi je opisala kako su njena braća "kontrolisala svaki njen pokret".

- Kada mi je bilo devet godina rekli su mi da nikada ne smem širiti noge i da uvek moram da sedim uspravno s prekrštenim nogama - napisala je.

Branjeno joj je da sedi napolju, a čak nije smela ni da otvori prozor ili ulazna vrata svoje spavaće sobe.

- Devojački glas se nije smeo čuti. Rečeno mi je da nikada ne smed da izlazim u javnost, a ako moram da radim, mogu jedino da postanem učiteljica u školi za devojčice.

Kako je 21-godišnja Rahaf kasnije objasnila, sve vreme su je držali pod kontrolom majka i braća, a kršenje pravila bilo bi žestoko kažnjavano.

Njena majka joj je pretila da će je živu spaliti, a jednom prilikom upalila je šibcu i primakla je blizu njenog tela uz reči:

- Tvoje će telo izgoreti, čak i u zagrobnom životu, ako uprljaš svoju čast ili čast svoje porodice.

Rahaf Mohamed
foto: Profimedia

Podsetimo, Rahaf je u središte svetskog interesovanja dospela kada je pobegla na Tajland nakon pretnji porodice da će je ubiti. Tamo se šest dana zabarikadirala u svojoj hotelskoj sobi i tražila da se sastane sa zvaničnicima UN zaduženim za izbeglice jer ne sme da se vrati kući.

- Rođak mi preti da će me zaklati- napisala je na svom Tviter nalogu i podigla uzbunu.

- Zaustavili su me saudijski i kuvajtski službenici na aerodromu u Bangkoku, gde su mi prisilno oduzeli pasoš i druga dokumenta - kazala je tada očajna devojka za AFP dodajući da ju je staratelj, jer žene u Saudijskoj Arabiji ne smeju da putuju bez muškog staratelja, prijavio zbog putovanja bez dozvole.

Svoj beg je isplanirala tako što je koristila savee devojaka koje je upoznala na internetu, te je počela da štedi novac na bankovnom računu prijateljice, a u jesen 2018. godine, dok je još bila u svojoj zemlji, upisala se na Univerzitet "Ha'il" gde je imala više slobode da skine nikab, pa čak i da sama hoda ulicom.

Međutim, kada je jednog dana unajmila vozača da je odveze do grada, on ju je umesto toga odveo u planine i silovao. To je bila kap koja je prelila čašu i učvrstila njenu želju da što pre ode iz Saudijske Arabije. Kada je sa porodicom otišla u posetu rođacima u Kuvajtu, pobegla je i kupila karte za letove od Kuvajta do Tajlanda i od Tajlanda do Australije uz pomoć prijatelja.

Nakon haosa, tajlandska imigraciona policija je saopštila da neće deportovati Rahaf Muhamed Alkunan zbog zabrinutosti za njenu bezbednost. Devojka je na Tviteru pokrenula kampanju kako bi pronašla azil, a to joj je pružila Kanada. Rahaf je sletela u Toronto 11. januara prošle godine i otada u ovoj zemlji vodi novi život.

Tada je i podelila dve fotografije - jednu na kojoj nosi nikab i drugu koja je slikana na plaži, gde su joj lice i ramena goli.

- Najbolja promena u mom životu - od toga da me teraju da nosim crne čaršafe i da me kontrolišu muškarci do toga da sam postala slobodna žena.

Zbog ovog poteza našla se na udaru kritika, a mnogi su pisali da "golotinja za nju predstavlja slobodu".

Otkako je započela svoj novi život u Kanadi, Rahaf se odrekla svog prezimena Al-Kunun i otvorila svoj profil na platformi za odrasle "OnlyFans" pre nekoliko meseci.

- Neće biti eksplicitnog sadržaja na mojoj stranici, ako vam se ne sviđa onda se ne pretplatite! Ova stranica je samo za moje prave fanove i možete pitati šta god želite ili razgovarati u mom DM-u, sve dok nije eksplicitno! Hvala ljudima koji su mi rekli da me vide kao osobu i poštuju moje odluke i nastavljaju da me podržavaju - napisala je ona i postavila link profila na svom Instagramu.

Svakodnevno objavljuje videe na društvenim mrežama na kojima uživa u stvarima koje su joj bile zabranjene u nekadašnjoj domovini i deli izazovne fotografije sebe dok uživa u novom životu u Kanadi.

Kako kaže, njen je jedini cilj da pomogne drugim ženama širom sveta da iskuse slobodu koju ona upravo oseća.

- Danas i u godinama koje dolaze, radiću na podršci i slobodi žena širom sveta. Ista sloboda koju sam doživela prvog dana kada sam stigla u Kanadu - rekla je. Dodala je da joj je na prvom mestu učenje engleskog jezika.

- Želim da budem samostalna, da putujem i sama odlučujem o obrazovanju, karijeri i za koga ću se udati - poručila je.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs