Neverovatno

10 ŽIVOTNIH LEKCIJA KOJE NAS JE NAUČIO FILM KUM: Nikad se ne mešaj u privatni život drugih ljudi!

Film "Kum" nije samo gangsterska saga, već je to slojevita priča o moći, porodici i kapitalizmu

Zanimljivosti
Autor:
10 ŽIVOTNIH LEKCIJA KOJE NAS JE NAUČIO FILM KUM: Nikad se ne mešaj u privatni život drugih ljudi!
Foto: Profimedia

Predstavljamo vam 10 lekcija koje smo naučili iz filma Kum:

1. Ne obećavajte ako znate da to obećanje ne možete ispuniti

Vaša reč je najvažnija stvar koju možete ponuditi. Ne uzimajte je zdravo za gotovo. Uvek prvo dobro razmislite da li možete obećanje ispuniti. Sasvim je u redu na zahtev reći "ne" (osim ako nije na dan kada se udaje vaša kćerka).

2. Ne mešajte se u prvatni život drugih ljudi

Pogotovo se ne mešajte u život bračnog para. Trač ili davanje saveta o ličnim stvarima treba uvek ostati nečija lična stvar - to je privatnost koja se mora poštivati. Kad su Koni i Karlo imali svađu za stolom, Soni je pokušao da inteveniše, ali je bio ućutkan od gospođe Korleone "Soni, ne mešaj se" – Karmela Korleone.

3. Porodica je najvažnija stvar u životu

Krv je gušća od vode. "Čovek koji ne provodi vreme sa svojom porodicom, nikada ne može postati pravi muškarac" i "Jedino bogatstvo na ovom svetu su deca, važnija od sveg novca ili moći na zemlji" – Don Vito Korleone.

4. Nikad ništa ne radite protiv svoje porodice

Nemojte biti kao Fredo Korleone. Bez obzira na to koliko ne volite svoju porodicu, oni su vaša porodica. Iz poštovanja, nikad ne idite protiv svoje vlastite krvi, osim ako niste spremni na posledice otuđenja (ili smrt). "Fredo, ti si moj stariji brat, i ja te volim. Ali nemoj nikada ići protiv porodice. Nikad. "- Majkl Korleone.

5. Nikad ne reagujte dok ste emotivni

Delujte nakon što ste u glavi promislili o svim mogućim posledicama koje bi se mogle dogoditi. Mislite mudro i diplomatski. Emocionalni ispadi, poput onih Santino "Soni" Korleonea, koje su ga na kraju dovele do dna. Zašto? Jer je postao predvidljiv. Nemojte nikada postati predvidljivi. "Nikad ne mrzite svoje neprijatelje. To utiče na vaše rasuđivanje." – Majkl Korleone.

.

6. Prijatelje držite blizu, a neprijatelje još bliže.

Jednim okom uvek pazite na svoje neprijatelje, a životnu partiju šaha igrajte precizno, predano i taktički. Zadržite dobre odnose, jer se u protivnom nećete moći vratiti u igru. Pogotovo u javnosti. Kad je Majkla Korleonea zastrašivao senator Pat, on je jednostavno odgovorio: “Moja ponuda je ovo… ništa.” On je zadržao senatora u svom krugu i na kraju ga držao u šaci.

7. Uspostavite prijateljstva iz poštovanja, poslovanja i poverenja

Porodicu ne možete birati, ali prijatelje možete. Uzmite u obzir prednosti koje određeno prijateljstvo može doneti. Isto tako, uzmite u obzir nedostatke. Izvagajte prednosti i mane i pažljivo odaberite. "Prijateljstvo je sve. Prijateljstvo je više od talenta. Ono je više od vlade, gotovo jednako porodici." – Don Vito Korleone.

8. Kriminalci na važnim pozicijama su najmoćniji kriminalci

Od Val Strita do Bej Strita, međunarodni investitori i političari, ljudi na visokim pozicijama mogu stvoriti više haosa i uticati na svoju porodicu na mnogo lošiji način od prosječnog kriminalca. Dakle, obrazovanje i rad su vaši putevi prema gore, u gornje slojeve društva. To je životna lekcija koju morate prigrliti ako želite postati uspešan i moćan. Prosečni ulični kriminalac neće se proslaviti u velikoj šemi poslovanja. "Advokat s aktovkom može ukrasti više novca od muškarca s pištoljem." – Mario Puzo – Kum

"Majkl: Moj otac se ne razlikuje od bilo kojeg moćnog, snažnog čoveka, niti od predsednika ili senatora.

Kej Adams: Znaš li kako naivno zvučiš, Majkl? Predsednici i senatori ne ubijaju ljude.

Majkl: Oh. Ko je sada naivan, Kej?"

9. Vaš postao mora biti privatna stvar, o poslu raspravljajte samo s članovima porodice!

Majkl Korleone: "Nemojte me pitati o mom poslu!" Ne raspravljajte o svom ličnom ili porodičnom poslu sa strancima. Nikad se ne zna ko će iskoristiti te podatke u svoju korist, za svoju ličnu dobit.

10.Nasilje je zadnja opcija

Kroz celu priču Kuma provlači se poruka o preferiranju diplomatije umesto nasilja. Nakon što rat počne, životi se izgube, poslovi usporavaju ili se potpuno zaustavljaju, a to je finansijski poražavajuće. "Ne volim nasilje, Tome. Ja sam poslovan čovek. Krv je veliki trošak." -

Kroz cijelu pruču Kuma provlači se poruka o preferiranju diplomacije umejsto nasilja. Nakon što rat počne, životi su izgubljeni, poslovi usporavaju ili se potpuno zaustavljaju, a to je financijski poražavajuće. “Ne volim nasilje, Tome. Ja sam poslovni čovek. Krv je veliki trošak.”- Solozo.

11. Droga je nepoželjna

Čak i kriminalci imaju listu nepoželjnih stvari, a droga je na vrhu. Prodaja droge kvari nečiji javni imidž. "Istina je da imam mnogo prijatelja u politici, ali oni ne bi bili tako prijateljski nastrojeni da znaju da prodajem drogu umesto kockanja, kojeg smatraju bezopasnim porokom."

"Ali droga, to je prljav posao.”- Don Vito Korleone.

12. Nikad nemojte nešto tražiti a da zauzvrat ne ponudite svoje prijateljstvo i poštovanje

Kada od nekoga nešto zahtevate, učinite to s poštovanjem i ponudite zauzvrat prijateljstvo i odanost. U protivnom smatrat će vas slabim, nepouzdanim i nepoverljivim. "Sada si ti došao kod meni i kažeš: "Don Korleone, podari mi pravdu". Ali nisi pravdu tražio s poštovanjem. Nisi mi ponudio prijateljstvo, čak nisi ni razmislio da mi se obratiš sa "Kume". Umesto svega toga, ušao si mi u kuću, na dan venčanja moje kćeri, i tražiš od mene da ubijem za novac." – Don Vito Korleone.

13. Izgradite snažnu zajednicu

Pomažite drugima i dobićete pomoć natrag. Takođe ćete dobiti poštovanje. Don Vito Korleone izgradio je snažno carstvo jake zajednice. Pomagao je komšijama i prijateljima i uspostavio veliki ugled. "Jednog dana, a taj dan možda nikada neće doći, ja ću pozvati vas da učinite uslugu za mene" – Don Vito Korleone.

14. Ne shvatajte stvari previše lično

Ponekad, jednostavno morate imati na umu da ”to nije lično, to je posao” – Majkl Korleone.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs