Srbija

NEMA SUJEVERNIJEG NARODA OD SRBA: Evo od čega se sve plašimo i zaziremo kao đavo od krsta!

Verovatno ste hiljadu puta čuli za ova sujeverja, pa iako ne želite da verujete u njih - to se nekako nametne

Zanimljivosti
Autor:
NEMA SUJEVERNIJEG NARODA OD SRBA: Evo od čega se sve plašimo i zaziremo kao đavo od krsta!
Foto: Shutterstock

Prikupili smo nekolicinu sujeverja koja u svojoj smislenosti dosta variraju.

Ne prolazi ispod bilborda jer će ti se događati loše stvari

Jedno od najrasprostranjenijih sujeverja je upravo to da prolazak ispod merdevina donosi niz nesrećnih situacija u našem životu. Verovanje za merdevine nije srpsko i zastupljeno je po celom svetu, ali da li ste negde još čuli da je prolazak ispod bilborda loša sreća. Mi nikada, stoga je uvrstavamo u bizarne.

Ne stavljaj torbu na pod jer nećeš imati novca/imaćeš loše ocene

Ovo ste makar jednom sigurno čuli od mame ili bake. Dolazite umorni sa sedmog časa i konačno bacate torbu sa leđa spremni da je ostavite na podu do jutra. Međutim, kako bi ona dotakla tlo, majka ili baka bi Vas upozorile da je istog trenutka podignete jer ćete u suprotnom imati loše ocene. Ovo sujeverje važi i za obične torbe, jer ako ih ne podignete, nećete imati novca.

Ne sedi na ćošku stola jer se nećeš udati/oženiti

Retko zbog čega smo spremni da ustajemo od slavskog stola ili da se u kafiću svi stisnemo. Međutim ako nekome zapadne mesto na ćošku stola, kao omađijani, svi se reorganizujemo kako bi napravili mesta za još jednog. Razlog je, možda i najpoznatije, srpsko sujeverje rasprostranjeno po svim krajevima naše zemlje.

Kada ne popiješ sok ili vodu koji su ti posluženi u gostima, ostavljaš domaćinu svađu u kući

Jedno od nasumičnijih verovanja sa ove liste je upravo ovo. Ne znamo zašto ali, po narodnom verovanju, ukoliko ne popijete do kraja piće koje vam je domaćin sipao ostavićete mu svađu u kući. U nekim krajevima je verovanje isto ali umesto svađe ostavljate takozvane zlotvore, koji verovatno čine zlo u kući.

Nepojedena hrana u tanjiru sluti na rat i gladovanje

Ukoliko ste u gostima i toliko ste siti da jednostavno ne možete više da uzmete ni jedan jedini zalogaj, čestitamo, upravo ste izazvali ratne sukobe. Šalu na stranu ali ovo sujeverje potiče iz turbulentne istorije ovog prostora, koji je kroz vekove bio u konstantnim sukobima. Glad je bila dosta česta pojava u Srba te je svaki zalogaj bio vredan.

Nikako nemojte da spremate piletinu za prazničnu večeru

Još jedno u nizu bizarnih verovanja je i ovo, ukoliko za prazničnu večeru spremate meso, ono ne sme da bude ptičije. Po ovom običaju ukoliko se ipak odlučite za pernatu životinju vaša sreća će odleteti iz kuće i porodica neće ostati na okupu.

Ukoliku vidite popa uhvatite ga za dugme

Svi znamo foru za odžačara, ukoliko ga vidimo - hvatamo se za dugme. Međutim, ako vidite popa bolje ga pojurite i uhvatite za dugme, jer ukoliko to ne uradite pratiće vas nesreća.

Ako ogledalo u kući pukne samo od sebe, pazite se!

Ako vam se ikada bude desila ovakva situacija to nije zato što ogledalo ne može da podnese vašu lepotu. Po predanju, ukoliko ono pukne samo od sebe to je zato što će neko u vašoj kući umreti. Ogledalo je puklo zato što je ugledalo smrt i jako se uplašilo.

Upaljač se ne poklanja

Ovo je jedno srednjoškolsko verovanje, ali navodno upaljač ne sme niko da vam pokloni jer će u suprotnom vaše prijateljstvo sa tom osobom biti prekinuto. Kao štit od ovog sujeverja, ako vam neko ponudi upaljač vi njemu za uzvrat dajte makar dinar kako bi oterali zlu sreću.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs