SAVET STRUČNJAKA

OVE 4 STVARI SVAKI VOZAČ OBAVEZNO MORA DA URADI U DECEMBRU: Ovako će vam auto duže biti u top stanju!

Ispoštujte 4 ključna koraka

Zanimljivosti
15:33h Autor:
OVE 4 STVARI SVAKI VOZAČ OBAVEZNO MORA DA URADI U DECEMBRU: Ovako će vam auto duže biti u top stanju!
Foto: Shutterstock

Auto je dobar drug, ali ako ne dobije potrebnu brigu može da otkaže u ključnom trenutku. Zato, pre nego što padne sneg i temperture se spuste ispod nule, obavezno ispoštujte ova 4 koraka. Decembar je idealan mesec da uradite sledeće:

1. Sipajte antifriz

Mnogi se antifriza sete tek kad temperature padnu ispod nule i dođe do prvih mrazeva, ali je vrlo važno sipati antifrz pre nego što "udari" minus.

Kod velikog broja automobila postoji sistem za hlađenje pomoću rashladne tečnosti, odnosno antifriza, jer efikasno uklanja višak toplote iz mehanizama i svih pojedinačnih delova konstrukcije motora, doprinosi bržem postizanju radne temperature prilikom pokretanja.

Rashladna tečnost (antifriz) konstantno kruži od motora do hladnjaka i nazad. Iako je njena osnovna uloga da snizi tačku smrzavanja tečnosti i tako spreči oštećenje motora, rashladna tečnost ima i druge značajne karakteristike:

  • Povećava tačku ključanja vode
  • Sprečava stvaranje kamenca
  • Ima antikorozivna dejstva
  • Podmazuje delove motora
Automobil, volan
foto: Shutterstock

2. Proverite akumulator

Proverite da li je onaj koji imate u kolima i dalje u garanciji. Poslednje što želite je da on akumulator "crkne" usred zime.

3. Brisači i vetrobranska voda

Zimi se ova tečnost više troši, jer su putevi prljavi. Na parkingu se dešavaju svakakve nezgode, pa proverite brisače, jer je bez njih zimska vožnja nemoguća.

4. Kederi

Ukoliko automobil nije nov premažite gumu između vrata i vozila, jer mogu da se smrznu. To važi i za bravu. Proteklih nekoliko zima su bile prilično tople, ali ako dođe do velikih mrazeva zatećiće nas nespremne. Dakle, proverite i da li u gepeku imate melicu za čišćenje od snega, iako je možda pametnije da je držite u kući u slučaju da sneg zaveje auto.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs